Nesanica? Umor? Problemi sa probavom? Ne možete da smršate? Ne možete da se udebljate? Svi nalazi su Vam uredni, a Vi se ne osjećate dobro?!

Razlog svega ovoga, kao i brojnih  drugih simptoma (pospanost nakon jela, loše pamćenje, smanjena koncentracija,  nemir, promjene raspoloženja, depresija, pojačana potreba za određenom hranom, migrene, glavobolje, natečeni zglobovi, bolovi u mišićima, promjene na koži i sl.) može biti intolerancija, odnosno reaktivnost na određene namirnice.

Šta je intolerancija na hranu?

U suštini,  to je reakcija Vašeg organizma na određene namirnice koja se može manifestovati na različite načine. Neki će ljudi imati jedan simptom, kao, na primjer, jake glavobolje, dok će drugi imati više simptoma odjednom – kožne promjene, respiratorne, probavne.

Uobičajena zabuna nastaje kada se govori o alergiji na hranu i intoleranciji na hranu.

Alergija na hranu  je imunološki odgovor organizma, oslobađa se IgE antitijelo i simptomi mogu biti burni, brzo nastaju, sve do anafilaktičkog šoka.

Kod intolerancije na hranu, koja je takođe imunološki odgovor organizma, ali kasni,  luči se specifični IgG na određenu namirnicu i nema neposredne opasnosti po život, ali se vremenom javljaju simptomi koji nam kvare kvalitet života.

Takođe, ne treba izjednačavati intoleranciju na hranu sa metaboličkom, urođenom intolarancijom  koja nastaje usljed manjka ili smanjene aktivnosti nekog enzima – fenilketonurija, laktozna intolerancija usljed manjka enzima laktaze i slično.

U Biohtemu test na 349 namirnice

Intolerantni možete biti na jednu ili više namirnica.

Ukoliko test pokaže visoku reaktivnost na neku namirnicu, preporučeno je da se ista ne uzima najmanje tri mjeseca, ali je morate zamijeniti nutritivno i energetski jednako vrijednom.

Ali, prije nego što promijenite način ishrane treba da znate da  ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, treba obavezno konsultovati stručno lice, tj. lekara, nutricionistu. To isto preporučujemo i zdravim osobama koje urade ovaj test i žele izbaciti reaktivne namirnice.

Utvrdite koji proizvodi sadrže,  za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i sosova sadrži različite sastojke, koji nisu u skladu sa proizvodom, pa  je veoma bitno da prethodno pogledate deklaraciju.  

Ono na šta treba obratiti pažnju je da  kod nekih osoba i neke hrane nakon eliminacije može doći do tzv. „withdrawal“ sindroma, posebne želje za tim namirnicama i blažim pogoršanjem, no ti simptomi prođu nakon par dana.

Režim ishrane koji budete sprovodili treba da zadovolji Vaše energetske i nutritivne potrebe, ali i da to postane hrana koju ćete rado jesti.

U laboratoriji BIOHEM radimo test na 349 namirnica, glukozi u krvi, holesterol i trigliceride. Takodjer, pacijent dobiva i tabelu sa idealnom tezinom, Body indexom, vrijednost dnevne potrosnje kalorija, vrijednost neohodnih kalorija za datu tezinu, te vrijednosti proteina, ugljičnih hidrata i masti u postotcima i gramima, da bi rezultati bili što bolji.

"Ono si što jedeš!"

Imamo veliki broj zadovoljnih pacijenata koji su kvalitetno riješili ili rješavaju probleme sa prekomjernom težinom, probavom, promjenama na koži nepoznate etiologije, akne, smanjen apetit, umor, glavobolje.

Simptomi nekih hronicnih oboljenja postaju blazi, i vrlo brzo pacijenti primjecuju pozitivne promjene na kozi, kosi, noktima, postaju vitalniji, pojacava se energija.

Sve ovo je razlog velikom interesovanju za izradu ovog testa koji bi zahvaljujuci dosadasnjim rezultatima trebao postati rutinski laboratorijski nalaz, jer 'Ono si što jedeš' poznata je parafraza iz pera Anthelmea Brillat-Savarina od davne 1826. godine, i danas je više nego ikada postala aktuelna.

(Reprezentacija.ba)