Robert Prosinečki (48) vodit će fudbalsku reprezentaciju BiH u naredne dvije godine. Nadamo se i duže.

Ono što je malo poznato da je Robert Prosinečki od strane BIHscout mreže bio zbog svog trenerskog stila predložen Fudbalskom savezu BiH nakon smjene Safeta Sušića, ali je krovna kuća bh. fudbala, pod pritiscima legendi bh. fudbala da će poderati svoje pasoše ako ne budu izabrani, tada insistirala da na klupu BiH može doći samo domaći stručnjak.

Prosinečki je strpljivo čekao svoju šansu, dočekao je i sada ima šansu da nakon Hrvatske i Srbije i u Bosni i Hercegovini stekne kultni status donosioca i pokretača uspjeha.

Poseban karakter i mentalitet

Da ga slučajno sretnete dok npr. čekate ukrcavanje na aerodromu, kroz razgovor i cjelokupan dojam koji ostavlja, nikada ne bi ste rekli da se radi o fudbalskoj legendi, jer se svojim karakterom i mentalitetom gotovo nikako ne uklapa u ustaljeni i često ograničeni sklop znanja i kulture jednog fudbalera.

Prosinečki se rodio pod zvijezdom uspjeha, pa je njegova igračka biografija još od najmlađih dana prosto nevjerovatna, ali on svoj autoritet u reprezentaciji BiH neće isprazno graditi samo na imenu kako su to većinom radili njegovi pomoćnici.

Naš novi selektor će, ako je vjerovati igračima koje je vodio, vrlo brzo svojom posebnom komunikacijom sa igračima prodrijeti u njihovu psihu, te ih učiniti pravom ekipom koja vjeruje u sebe i svog vođu koji im želi najbolje.

Iskreni prijateljski odnos sa igračima

Prosinečki i sam nije bio “svileni igrač” pa u reprezentaciji voli iskreni prijateljski odnos sa svojim igračima i opušteniju atmosferu u kojoj se mogu tolerisati različita ponašanja igrača, ali sve dok to ne prelazi granice njegovog autoriteta i još važnije glavnog cilja koji ima selektor i svi igrači – rezultata reprezentacije.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali, ne samo oni hrvatski, govore kako je i Prosinečki odličan taktički stručnjak, što bi u kombinaciji sa gore navedenim mogla biti dobitna kombinacija za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak Prosinečki još uvijek nema velikih trenerskih rezultata i sve napisano morat će dokazati na klupi reprezentacije BiH koja predstavlja njegov do sada najveći trenerski zalogaj, a Fudbalski savez BiH, mediji i navijači moraju mu dati punu podršku u njegovom radu.

Robi, sretno!

(BIH.ba)