Robert Prosinečki novi je selektor fudbalske reprezentacije BiH, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Prosinečki (48), koji će biti prvi stranac na klupi A reprezentacije BiH, je u igračkoj karijeri nastupao za zagrebački Dinamo, Crvenu Zvezdu, španske gigante Barcelonu i Real Madrid, Oviedo, Hrvatski Dragovoljac, belgijski Standard, engleski Portsmouth i ljubljansku Olimpiju.

Robert je 1987. godine osvojio Svjetsko juniorsko prvenstvo u Čileu s reprezentacijom Jugoslavije te je bio izabran za najboljeg igrača prvenstva.

Sa Crvenom Zvezdom je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, dva Kupa Jugoslavije, Kup europskih Prvaka 1991. godine (današnja Liga Šampiona), sa Dinamom je osvojio šest trofeja, sa madridskim Realom dva te sa Olimpijom jedan.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 15 utakmica, a za Hrvatsku je nastupio 49 puta i osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Kao trener predvodio je momčad Crvene Zvezde s kojom je osvojio  Kup Srbije, zatim turski Kayserispor, bio je i pomoćnik Slavenu Biliću na klupi selekcije Hrvatske, a od 2014. do 2017. godine bio je selektor reprezentacije Azerbejdžana.

Novi selektor naše reprezentacije na klupi će debitovati 28. januara protiv SAD-a u Los Angelesu, dok će tri dana kasnije igrati protiv Meksika u San Antoniju.

(BiH.ba)