Klubovi u Bosni i Hercegovini odavno su shvatili kako im je afirmacija mladih kvalitetnih igrača jedina mogućnost za napredak i finansijsku stabilnost, pa smo u protekloj polusezoni na terenima Premijer lige BiH na djelu mogli vidjeti nekolicinu igrača mlađih od 21 godinu koji su pružili odlične partije.

Nisu prošli ispod radara U21 BiH elektoru Vinku Marinoviću i njegovim kolegama iz mlađih selekcija, a nisu prošli nezamijećeni ni od strane BIH.ba portala i BIHscout.ba mreže koji su izdvojili one najbolje:

Luka Menalo (Široki Brijeg, 21) je u protekloj polusezoni bio jedan od najboljih fudbalera u našoj ligi. Mladi bh. reprezentativac je u 17 premijerligaških mečeva za Širokobriježane postigao devet golova, ubilježio četiri asistencije i svojim igrama pokazao da je trenutno ključni igrač tima s Pecare. Luka je i u dresu U21 selekcije pružao sjajne partije, a protiv Portugala i Velsa (U21 BiH dobila oba susreta) postigao je po jedan pogodak. Za Menala se u zimskom prelaznom roku interesuje nekoliko inostranih klubova i neće biti iznenađenje ako ovaj talentovani krilni igrač karijeru nastavi u nekom drugoj ekipi.

Stjepan Lončar

Stjepan Lončar (Široki Brijeg, 21) je doživio potpunu afirmaciju u tekućoj sezoni. Mostarac, koji igra na poziciji centralnog veznog, je odigrao 14 susreta za Široki Brijeg ove sezone, postigao jedan gol, asistirao četiri puta i igrač je bez kojeg trener Goran Sablić ne može zamisliti vezni red Širokobriježana. Lončar je nastupio i svih pet puta za U21 selekciju BiH u tekućim kvalifikacijama za EP. Posebno se istakao u pobjedama nad Portugalom (3:1 na domaćem terenu) i Velsom (4:0 u gostima), kada je zajedno s Marijanom Ćavarom držao pod kontrolom vezni red naše selekcije.

Todorović sa trenerom Petrovićem

Sloboda će pokušati što prije da zaboravi prvi dio sezone, a jedna od svijetlih tačaka je mladi bh. reprezentativac Darko Todorović (Sloboda, 20). Todorović nastupio u 16 utakmica ove sezone u timu iz Tuzle (asitirao četiri puta) i bio je uz kapitena Ordagića najbolji igrač Slobode. Darko je odigrao i četiri susreta za U21 selekciju BiH te pružio veoma dobre partije na poziciji desnog beka. Ukoliko Todorović nastavi sa dobrim igrama, uskoro bi mogao i karijeru nastaviti u nekom europskom klubu, a sigurno da bi koristi imala i A selekcija BiH, s obzirom da je pozicija desnog beka već godinama deficitarna.

Marijan Ćavar

Marijan Ćavar (Zrinjski,19) je definitivno otkrovljenje ove sezone u Premijer ligi BiH. Devetnaestogodišnji Ćavar je na početku sezone dobio priliku u seniorskom timu Zrinjskog u duelima protiv Maribora (drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu šampona) i već tada pokazao da se radi o velikom potencijalu. Ćavar, koji igra na poziciji zadnjeg veznog, je ove sezone sakupio 18 nastupa za Zrinjski (asistirao tri puta) i postao važna karika u veznom redu aktuelnog prvaka BiH. Selektor U21 reprezentacije BiH Vinko Marinović pružio je priliku Marijanu u kvalifikacionim utakmicama protiv Portugala i Velsa, a talentovani fudbaler Zrinjskog je opravdao povjerenje selektora te asistirao u utakmici sa Portugalcima u Zenici te postigao fantastičan gol na gostovanju u Velsu.

Besim Šerbečić

Iako ima samo 19 godina, Besim Šerbečić (Radnik Bijeljina, 19) sakupio je preko 70 nastupa u seniorskom fudbalu. Šerbečić je u tekućoj sezoni odigrao 17 utakmica za bijeljinski Radnik (postigao dva gola) i profilirao se u ponajboljeg štopera u Premijer ligi BiH. Kvalitetni nastupi Besima za momčad iz Bijeljine nisu promakli Vinku Marinoviću, koji mu je uputio poziv u U21 selekciju BiH, a Šerbečić je u trijumfu protiv Portugala odigrao sjajno te uspio postići i pogodak. Mnogi klubovi žele u svoje redove dovesti Besima i sigurno da će Radnik dobro zaraditi na eventualnoj prodaji mladog bh. reprezentativca.

Vladan Danilović

Prošle sezone je u Prvoj ligi Republike Srpske sa samo 17 godina predvodio Borac do prve pozicije, a ove sezone je jedan od najstandardnijih igrača tima iz Banje Luke. Vladan Danilović (Borac Banja Luka, 18) je odigrao 17 mečeva za Borac u Premijer ligi BiH, dok je bio ponajbolji pojedinac U19 selekcije BiH na kvalifikacionom turniru za Elitnu rundu (BiH osvojila drugo mjesto i plasirala se u Elitnu rundu). Rođeni Fočak igra na poziciji zadnjeg veznog, a ugovorom je vezan do juna 2018. godine s Borcem.

Vrijedi spomenuti i Harisa Hajdarevića (Željezničar, 19) i Nihada Mujakića (Sarajevo, 19), koji su pred kraj polusezone dobili priliku u svojim klubovima. Hajdarević i Mujakić bi mogli biti prava otkrovljenja u nastavku sezone (pod usoovom da treneri budu računali ozbiljno na ova dva talentovana momka), što bi bilo idealno za njih kao igrače, njihove ekipe, ali i mladu reprezentaciju BiH.

(BiH.ba)