Legenda bh. fudbala Faruk Hadžibegić je u svojoj fudbalskoj, ali i trenerskoj karijeri odigrao mnogo velikih utakmica i vodio žestoke bitke.

Nekadašnji selektor naše reprezentacije se trenutno nalazi u glavnom gradu BiH, gdje odmara sa porodicom.

U razgovoru za portal Avaz.ba dotakao se i trakavice oko izbora novog selektora fudbalske reprezentacije BiH, generalno o stanju u fudbalu u našoj zemlji, FK Sarajevo, ali i planovima za budućnost.

“Mislim da je vrijeme da dođemo do pameti. Izgubili smo sve rezone u svemu, a kada je u pitanju nasljednik Mehmeda Baždarevića, onda sam tu u interesu bh. fudbala za domaću opciju. Nisam za strance kao što su u opciji bili Sven Goran Eriksson, Clarence Seedorf i ostali. Ovakav način komunikacije nam ne ide u prilog. Odgovornost nije samo na selektoru jer se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo i Mundijal. Svi trebaju podjednako snositi krivicu i drugačije rješenje tražiti”, rekao je na početku.

Kako je kazao, nije zadovoljan stanjem u bh. fudbalu generalno.

“Govorim kao navijač. Reprezentacija se nije plasirala na posljednja dva velika takmičenja, klubova nam nema nigdje, stadioni su nam prazni i zato smo tu gdje jesmo. Nekada se za sarajevski derbi tražila karta više, a danas na Grbavici bude pet hiljada, na Koševu deset, ali se isto tako podijeli tri hiljade besplatnih karata. Moramo našoj djeci otvoriti škole da se bave sportom. Zabrinut sam iskreno. Nisam siguran da u susjednim zemljama imaju kvalitetnije igrače od naših, a vidimo da njihovi timovi igraju po Evropi, odnosno u Ligi prvaka. Historijski gledano, u bivšoj državi, BiH je bila oslonac u svim pogledima. Umjesto da iskoristimo te ljude koji su nekada bili od velikog značaja, sada nam smetaju. Postali smo zemlja koja troši svoje ljude”, ističe Hadžibegić.

Na kraju ističe kako je trenutno bez kluba, ali i naglašava da je spreman raditi svake sekunde.

“Nedavno sam bio u pregovorima sa Auxerreom, ali se nismo uspjeli dogovoriti. Spreman sam raditi svake sekunde, nije problem ekonomski faktor, ali mi je bitan sportski projekt. Ima nekih naznaka, ali ne i konkretnih razgovora. Trenutno sam u Sarajevu, odmaram i uživam sa porodicom”, kazao je Hadžibegić.

(BiH.ba)