Sramotan poraz na Kipru

Fudbalska reprezentacija BiH je 31. augusta 2017. godine gostovala u Nikoziji u susretu kvalifikacija za SP i doživjela jedan od najbolnijih poraza u historiji. Izabranici Mehmeda Baždarevića su nakon prvog poluvremena imali prednost od 2:0, ali su u nastavku odigrali katastrofalno te primili tri gola za samo 11 minuta igre (od 65. do 76. minute) i izgubili rezultatom 2:3. Upravo je ovaj neočekivani poraz u Nikoziji koštao bh. selekciju plasmana u baraž.

Tuča protiv Grčke u Zenici

BiH je u junu 2017. godine igrala kvalifikacioni meč za SP u Zenici protiv Grčke, a Zmajevi na kraju nisu uspjeli osvojiti tri boda, odigravši 0:0. Ovaj duel ostat će upamćen po fizičkom sukobu pomoćnog trenera selekcije BiH, Stephanea Gillija i grčkog reprezentativca Gianniotasa. Naime, nakon završetka napete utakmice u Zenici, verbalno su se sukobili naš kapiten Edin Džeko i defanzivac Grčke Kostas Manolas (njih dvojica su saigrači u Romi), a kada je Gianniotas krenuo da udari Džeku, Gilli je udario grčkog reprezentativca i izbio mu zub. FIFA je suspendovala Gillija na šest mjeseci te kaznila novčano sa 3.000 franaka, Edin Džeko je kažnjen sa 2.500 franaka, dok je Muhamed Bešić suspendovan na jednu utakmicu te 5.000 franaka. Također, stadion Bilino polje u Zenici je bio suspendovan na jedan meč, a Fudbalski savez BiH je kažnjen sa 30.000 franaka.

Ispadanje Sarajeva od moldavske Zarije

Fudbaleri FK Sarajevo su u junu 2017. godine razočarali svoje vjerne navijače. Izabranici Mehmeda Janjoša su u prvom pretkolu Europa lige bili veliki favoriti protiv moldavske Zarije, ali su neočekivano ispali. Zaria je u prvoj utakmici u Moldaviji slavila 2:1, da bi Sarajevo u revanšu na stadionu “Asim Ferahatović Hase” pobijedilo identičnim rezultatom (2:1), a pošto nije bilo golova u produžecima (Sarajevo u produžecima imalo igrača više), uslijedili su penali, u kojima su gosti iz Moldavije bili uspješniji. Ekipa Sarajeva je kod rezultata 2:1 u 86. minuti promašila i penal, pa su navijači Bordo kluba bili s ljuti na većinu svojih igrača. Sarajevo je u toku sezone preuzeo Husref Musemić i preporodio ekipu, koja će se u nastavku prvenstva boriti za sami vrh tabele.

Tereni stadiona

Problem terena na stadionima u BIH najbolje je pokazala posljednja domaća utakmica kvalifikacija za SP 2018 koju je Bosna i Hercegovina silom prilike igrala je na sarajevskoj Grbavici.

Teren stadiona FK Željezničar, uz sve napore organizatora, bio je daleko ispod nivoa odigravanja bilo kakve profesionalne utakmice, a kamo li utakmice reprezentativnog nivoa.

Belgijski igrači svijetu su pokazali u kakvim se primitivnim uslovima razvijaju i rade bh. fudbaleri, što je za efekat u imalo buđenje vlasti po ovom pitanju, te pokretanje konkretnih koraka na obnovi terena najvećih stadiona u Bosni i Hercegovini.

Isti problem imali su i drugi klubovi Premijer lige BiH tokom jesenjih i zimskih mjeseci 2017. godine, pa su utakmice domaćih takmičenja redovno odgađane i u konačnici odigravane na terenima opasnim po zdravlje fudbalera.

Izbor novog selektora reprezentacije BiH

Mehmed Baždarević u oktobru je prestao biti selektorom reprezentacije BiH, a Zmajevi će 2018. godinu dočekati bez novog selektora.

Izostanak autoriteta sa vrha, razvučen, konfuzan i neplanski rad komisije, te potpuni izostanak vizije i dugoročnih ciljeva u radu Fudbalskog saveza BiH doveo je do frustracije cjelokupne fudbalske javnosti u BiH, a novom selektoru u startu otežao zadatak obnove reprezentacije.

Svi se iskreno nadamo, u interesu reprezentacije, kako će ova trakavica što prije dobiti epilog.

(BiH.ba)