Sakib Malkočević je jedan od najuspješnijih selektora u Fudbalskom savezu BiH. 2011. godine je imenovan za selektora “U17” reprezentacije s kojom je  uspio dva puta da se plasira na Evropsko prvenstvo.

S novom generacijom igrača Malkočević je ponovo izborio nastup u Elitnom krugu, te se kao realna nameću očekivanja i želje za učešćem na trećem u nizu EP.

Po prirodi skroman i nenametljiv Sakib Malkočević se u svijetu fudbala dokazao kroz respektabilnu igračku karijeru u FK Sloboda iz Tuzle, gdje je sticao i svoja trenerska iskustva.

A, na početku sve je izgledalo drugačije, pa je i samu mogućnost da postane selektor “U17” reprezentacijee BiH prihvatio s dozom rezerve.

U intervjuu za službenu stranicu FS BiH Malkočević je govorio o svom periodu na klupi našeg kadetskog tima.

Kada vam je 2011. godine najavljena mogućnost da vodite kadetsku selekciju BiH da li ste bili spremni i šta je to za vas značilo?

“Mogu reći da je  ta 2011. bila godina moje potpune afirmacije kao trenera.  Tadašnji direktor svih omladinskih selekcija gospodin Denijal Pirić mi je nagovijestio mogućnost preuzimanja “U-17” reprezentacije BiH, što je za mene predstavljalo potvrdu da radim dobro. Osjećao sam se spremnim da prihvatim jednu takvu časnu funkciju, svjestan odgovornosti ali i željan novog dokazivanja”.

Ako sa ove vremenske distance gledate na te početke kako bi ih opisali i koliko su se uslovi rada u odnosu na taj period promijenili?

“Bio je to težak period generalno za naš Savez kojem je tek bila ukinuta suspenzija. Trebalo je krenuti od “nule” sa Komitetom za normalizaciju, sa novim ljudima u Savezu. Praktično, nije bilo ni okupljanja ni kontrolnih utakmica. Sada smo mi ozbiljna reprezentacija koja ni po čemu ne zaostaje za zemljama iz regiona. Rezultatski smo postigli veliki napredak u kratkom vremenskom periodu, a jedino zaostajemo u infrastukturi pogotovo na klupskom nivou”.

Kontinuitet u radu je ono što, dugoročno gledano, donosi rezultate. Mislite li da je to ključno i u vašem slučaju?

“Moram priznati da je rukovodstvo  Saveza imalo dosta razumijevanja za naše početne neuspjehe. To je tada bila realnost. Bez kontinuiteta vrlo teško je napraviti rezultat. Može se on nekad i desiti ali više kao slijed nekih sretnih okolnosti, tako da je u principu u svakom poslu potreban kontinuitet. U trenerskom možda i ponajviše, jer vam pruža uvid u cjelokupan proces rada i stvaranja mladih igrača”.

Koje osobine po vašem mišljenju treba da ima jedan dobar trener?

“Dobar trener je prilično upitna definicija. Moraš poznavati materiju, moraš biti vrijedan imati viziju ali na kraju moraš imati i rezultat. Vrlo važno je imati pošten odnos prema onome što radiš i prema onima sa kojima radiš”.

S novom generacijom igrača ponovo ste izborili plasman u Elitni krug kvalifikacija. Kako motivišete reprezentativce da slijede vaše zamisli na terenu?

“Još jedan, peti u  nizu plasman u Elitni krug i još jedan uspjeh našeg omladinskog fudbala. Sve dok igramo elitne krugove, mogu reći da smo na “zdravim nogama”, odnosno da napredujemo. Međutim, uvijek težimo da budemo što bolji i, plasman bilo koje naše selekcije na završne turnire je veliki uspjeh. Kad je riječ o motivaciji igrača, vjerujem da svaki trener ima neki svoj način na koji motiviše ekipu. Nije to isto kod seniora i kod mlađih selekcija, ima tu puno razlike. Jedino što je svima zajedničko jeste želja da na najbolji način predstaviš svoju državu. Mlađim igračima je potrebno puno više vremena da prihvate neke stvari kako zbog neiskustva tako i zbog taktičke neobučenosti”.

Na dva EP imali ste priliku da vidite najbolje selekcije u ovom uzrastu. Šta je to što nedostaje našim mladim igračima da bi se recimo prošla grupna faza na tim Finalnim turnirima?

“Selekcije kao što je naša imaju težak put da bi došle na jedno veliko takmičenje. Nama su se dva puta tak stvari poklopile i imali smo čast i sreću da budemo zajedno sa onim najvećim. Nemoguće je nešto dobro ne naučiti od svih tih ekipa. To je ogromno iskustvo i veoma značajno, kako za igrače tako i za nas trenere, koje nam omogućava da jasnije sagledamo u kojem pravcu treba da se razvijamo.  Za onim najboljim, mi puno zaostajemo u svemu, osim kad je riječ o talentu naših igrača.  Istina je da imamo problema sa radom u klubovima, infrastuktura je vrlo loša što je rekao i predsjednik UEFA g. Čeferin, ali mi se moramo uklopiti u ono što imamo i tu davati maksimum. Vjerujem da će se u tom segmentu uslovi popraviti u budućnosti a već sada imamo rezultate koji pokazuju da veći broj kontrolnih utakmica neminovno doprinosi razvoju naših mladih igrača”.

Da li u radu imate podršku rukovodstva Saveza i mislite li da u nekim segmentima saradnja može biti i bolja ili potpunija?

“Uvijek sam imao podršku rukovodstva Saveza i kad nismo imali ovakve uslove. Međutim, moram naglasiti da su predsjednik Begić, ali i članovi Izvršnog odbora ne samo pratili naše rezultate, već nam pružali i punu podršku u radu. Sve što sam zajedno sa mojim stručnim štabom predlagao generalom sekretaru Bakoviću, te direktorima Pilavu i Džemidžiću, nailazilo je na odobravanje i njih kao i Izvršnog odbora. Podršku definitivno imamo ali moramo svi i više i bolje raditi za dobrobit našeg Saveza i naše države”.

Kao selektor “U-17” reprezentacije sigurno imate najbolji uvid u potencijal i mogućnosti mladih igrača. Koliko njih će po vama  uskoro moći konkurisati i za “U-19” selekciju i uopšte kakva je budućnost bh fudbala?

“Osim dobrih rezultata koji prate ovu “U-17” selekciju posljednjih godina, smatram da  još veći uspjeh predstavlja pravilna selekcija budućih reprezentativaca.  Iz svake generacije kadeta  bar 70% automatski prelazi u “U-19” selekciju i to je taj  kontinuitet o kojem smo pričali i koji nastojimo zadržati. Dobra saradnja svih selektora, povjerenje ljudi koji vode Savez, još bolji rad u klubovima i nećemo morati da se brinemo za budućnost našeg fudbala. Možda nam svima fali malo realnosti i samokritike, generalno gledano, kako bi mogli procijeniti stvarne mogućnosti i gdje otprilike pripadamo. Ali,  želja za postizanjem višeg i boljeg ne smije biti upitna. Iskreno, vjerujem u ljepšu i bolju budućnost našeg fudbala, našeg Saveza i naše države“.

(BiH.ba)