“O radu Saveza u prethodnom periodu ne želim mnogo pričati, jer manje-više sve znate, ponešto ste i prenijeli u medijima, a moram konstatirati da malo koga to interesira, jer se kod nas, nažalost, rad Nogometnog saveza BiH mjeri samo kroz dva segmenta, a to su uspjeh A-reprezentacije i utakmice Premijer lige BiH”, rekao je predsjednik FS BiH Elvedin Begić u razgovoru za “Dnevni avaz”.

“Nismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Rusiji i niko u BiH ne može biti sretan što nismo izborili barem baraž. Svjesni smo da je to loš ishod. No, boli činjenica da se kroz ovaj neuspjeh ili pogrešno dosuđeni penal ili ofsajd u Premijer ligi mjerio kompletan rad i skoro uvijek bacao ustranu i one dobro urađene stvari, kojih je mnogo više”.

Stalne hajke

Ovo su riječi Elvedina Begića, predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji se, nakon dugo vremena, pojavio u javnosti. Prvi čovjek naše kuće nogometa za Dnevni avaz govorio je o dosta toga, a u svom izlaganju, dotakao se kritika i konstantnih hajki na FS BiH.

“U FS BiH nije sve tako crno, kako to neki vide. Samo da se podsjetimo na činjenice. Svi smo svjedoci posljednjih uspjeha mlade reprezentacije BiH u pobjedama nad Portugalom i Velsom. Na spisku selektora Vinka Marinovića nalazilo se čak 18 igrača koji igraju u Premijer ligi i još neki koji su svoje prve korake napravili u našem prvenstvu. Samo četiri ili pet igrača su oni koji su iz dijaspore”.

“Moram podsjetiti i na stanje naših kadetskih, juniorskih i pojedinih ženskih selekcija, koje stalno učestvuju u elitnim krugovima takmičenja ili na evropskim prvenstvima. Stručnjaci konstatiraju da su osnova napretka postojanje trening-centra, češća okupljanja i kvalitetniji stručni rad, a sve su to osigurali ovaj savez i ovo rukovodstvo, jer nas život uči da se ništa ne dešava slučajno, a ovo je najbolji primjer”, kazao je Begić.

Predsjednik FS BiH govorio je i o efektima skraćivanja Premijer lige BiH.

“S neskrivenim emocijama, uz podsjećanje na prijeđeni put od neuspjeha ove ideje u mandatu Komiteta za normalizaciju do realizacije u posljednje dvije takmičarske sezone, sada imamo takmičenje sa 12 klubova, bolje i kvalitetnije ekipe, više dobrih utakmica i više derbija. Radimo na tome da dobijemo i Ligu 10. Svi znamo da u okruženju u kojem živimo, to nije lako realizirati, ali mi smatramo da je to dobra ideja i da će nogomet u BiH s tim formatom takmičenja napraviti novi korak naprijed. Prije ili kasnije, to će se realizirati, pa možda i dijelom kroz sistem licenciranja”, podvukao je Begić.

Glas navijača

Izbor selektora A-tima trenutno je najaktuelnije pitanje.

“Poslušali smo glas navijača i javnosti i zamolili Ivicu Osima, Duška Bajevića, Seada Kajtaza i Zvjezdana Misimovića da nam pomognu u stručnom dijelu i daju prijedlog Izvršnom odboru. Nikada nismo donijeli zaključak o rokovima. Danas možemo biti sretni da u svijetu imamo zaista dobar rejting, jer je nekoliko zvučnih imena zainteresirano da dođe kod nas. Šta će od toga biti i koliko je to realno, pokazat će dani koji su pred nama, ali je činjenica da smo poželjni za saradnju, što je bilo nezamislivo u prošlosti”.

“O samim rokovima bilo je dosta prijedloga i razmišljanja, od onih da imenovanje treba obaviti brzo do onih da treba dobro razmisliti i možda sačekati izvlačenje parova za Ligu nacija. No, nikada nije zaključeno da će se to uraditi do nekog roka. Vremena imamo sve manje, ali je sigurno da se neće kasniti”, podvukao je Begić.

Najbolje smo organiziran savez

Nedavna posjeta predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksandra Čeferina sa prvim saradnicima, ali i gostima predsjednicima saveza iz okruženja, dokaz je da NSBiH uživa dobar ugled. Ovakav skup je prije samo tri godine bio nezamisliv i nije se ni on desio slučajno.

“Moram istaknuti i stalnu polemiku, a rekao bih i pljuvanje na članove Izvršnog odbora. Dobro nam je poznat Statut NSBiH i kako smo teško došli do ovog dokumenta, koji je osnova u našem radu. Nismo mogli bježati od državnog i političkog uređenja BiH, kao što nijedan savez ili institucija u ovoj zemlji to ne može izbjeći. Nogometni savez BiH je najbolje organizirani savez u BiH, registriran na nivou države, s visokim stepenom jedinstva unutar Izvršnog odbora, bez finansijskih problema, koji su nas dugo godina opterećavali”.

I legende moraju proći kroz izbornu poceduru

Želeći odgovoriti na učestalo pitanje gdje su legende u NSBiH, Begić je rekao:

“Izbori su javni i transparentni i provode se prema usvojenom Statutu, a mogućnost kandidiranja ima svaki sportski radnik i bivši nogometaš koji prolazi kroz glasanje. Savez nije privatna svojina bilo koga i sigurno će se uvijek procedura izbora morati poštovati pa je licemjerno postavljati pitanja gdje su nam bivše legende”.

“Svi bismo mi bili presretni kada bi u Izvršnom odboru sjedili i takvi kadrovi, ali ne može niko nikome izvući stolicu i reći, evo sjedi ovdje, ako nije prošao proceduru propisanih izbora. Tako ne ide ni kod nas ni u jednom savezu ni u UEFA-i ni u FIFA-i”, naglasio je Begić.

(BiH.ba)