Protekla godina nije bila previše uspješna za bh. fudbal, ali ipak bilo je nekoliko svijetlih trenutaka na koje moramo biti ponosni.

Kao najveće “fudbalsko čudo” u 2017. godini izabrali smo izgradnju istočne tribine stadiona Grbavica, Džekino prvo mjesto među strijelcima u Seriji A, nastup U17 BiH na Europskom prvenstvu…

Izgradnja istočne tribine stadiona Grbavica

U državi u kojoj je sport na posljednjim granicama preživljavanja, FK Željezničar učinio je nemoguće – zajedno sa svojim navijačima prikupili su višemilionski iznos i izgradili istočnu tribinu stadiona Grbavica.

Željo je tribinu završio za četiri mjeseca, a svečano ju je otvorio Ivica Osim pred oko 12.000 navijača plavih.

Renovirana Grbavica u oktobru je ugostila fudbalsku reprezentaciju BiH.

Željezničar dalje planira renoviranje fasade sjeverne tribine, renoviranje terena i izgradnju južne tribine.

U17 BiH nastupila na EP

Kadetska selekcija BiH je u maju 2017. godine igrala na Europskom prvenstvo za igrače do 17 godina u Hrvatskoj.

Našoj selekciji je to bilo drugo uzastopno EP, a izabranici Sakiba Malkočevića su osvojili treće mjesto u grupi C, koje nije bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale.

BiH je u prva dva kola poražena od Njemačke i Republike Irske, da bi u trećem kolu golom Armina Imamovića savladala Srbiju s 1:0.

Džeko najbolji strijelac Serije A

Kapiten naše fudbalske reprezentacije i napadač Rome, Edin Džeko bio je najbolji strijelac italijanske Serije A u prošloj sezoni.

Edin je postigao 29 golova u Seriji A, a ukupno je 39 puta pogađao za Romu u protekloj sezoni u svim takmičenjima.

Bajić, Milošević i Hadžiahmetović osvojili Kup Turske s Konyom

Bh. internacionalci Riad Bajić, Deni Milošević i Amir Hadžiahmetović su ove godine sa turskom Konyom ostvarili historijski uspjeh osvojivši Kup Turske.

Konya je u finalu bila bolja od Istanbula nakon penala i ovo joj je bio prvi trofej u historiji.

Sva tri naša su igrala od prve minute za Konyu i dala značajan doprinos za osvajanje trofeja. Milošević i Hadžiahmetović i ove sezone igraju u timu Konye, dok je Riad Bajić član italijanskog Udinesea.

Transfer Seada Kolašinca u Arsenal

Reprezentacija.ba je u aprilu, a Arsenal u maju objavili kako je bh. reprezentativac Sead Kolašinac novi fudbaler Arsenala.

Uz sedmičnu platu od 120 hiljada funti Kolašinac je postao najplaćeniji bh. fudbaler.

Praktično je na svom debiju odmah zabio gol za Arsenal i u prvim mečevima pokazao odlične igre čime je postao miljenikom navijača Arsenala.

U21 BiH savladala Portugal

Mlada selekcija BiH je u tekućim kvalifikacijama za EP ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji omladinskog bh. fudbala.

Izabranici Vinka Marinovića su u Zenici sasvim zasluženo nadigrali i pobijedili favorizirani Portugal s 3:1.

Portugalcima, koji su godinama u top 5 U21 selekcija u Europi, je to bio prvi kvalifikacioni poraz u posljednjih šest godina te prvi poraz sa dva ili više golova razlika u posljednjih devet godina.

(BIH.ba)