Edin Višća, bosanskohercegovački fudbaler igra u životnoj formi. Jedan je od najboljih igrača Druge lige Turske i svog Istanbul BB-a, tima kojem u ovoj sezoni "cvjetaju ruže", te će se, prema svemu sudeći, ekspresno vratiti u Super ligu Turske.

Sa 69 bodova Istanbul BB je prvoplasirana ekipa na tabeli četiri kola prije kraja šampionata. Ima četiri boda više u odnosu na drugoplasirani Orduspor.

"Matematički još nismo osigurali povratak u Super ligu. Prvi i drugi na tabeli izborit će direktan plasman u elitno društvo, dok će treći, četvrti, peti i šesti igrati play-off za preostalo mjesto koje vodi u najviši rang takmičenja. Vjerujem da ćemo biti prvi ili u najgorem slučaju drugi, te izbjeći doigravanje", rekao je Višća u razgovoru za Anadolu Agency.

Svaka utakmica Liga prvaka

U narednom kolu u nedjelju (13. aprila) Istanbul BB domaćin je Bolusporu, petnaestoplasiranoj ekipi na tabeli.

"Veoma važna utakmica za nas. Ne smijemo nipošto potcijeniti protivnika. Svjesni smo vlastitog kvaliteta, ali moramo biti posebno skoncentrisani kako ne bi kiksali u finišu šampionata. Svaka naredna prvenstvena utakmica za nas je finale Lige prvaka", istakao je Višća.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u tekućoj sezoni odigrao je sve prvenstvene utakmice za IBB (32). I statistički je u vrhu ligaškog karavana. Višća je, kao vezni igrač, postigao 10 golova i imao isti broj asistencija među kojima su neke u najvažnijim susretima sezone. 

"Iskreno, zadovoljan sam svojim igrama. Nije floskula, ali više me raduje dobra igra cijelog tima. Odličan smo kolektiv koji zaslužuje vratiti se u Super ligu. No, opet još nije vrijeme za slavlje i najvažniji dio posla je pred nama", kaže Višća.

Shodno zavidnoj formi, brojni mediji u Turskoj, ali i u BiH proteklih mjeseci pisali su kako su za Višćine usluge zainteresovani i pojedini klubovi iz najjačih evropskih liga, poput Lyona (Francuska), Bayer Leverkusena (Njemačka)… Osim njih i velikani turskog fudbala, kao Besiktas, rado bi u svojim redovima vidjeli ovog izuzetno brzog igrača sa zavidnim tehničkim sposobnostima, izvještavali su mediji.

"Ima istine i postoji ozbiljan interes nekih od klubova iz Francuske, Njemačke i Italije. To mi laska, ali ne želim pretjerano misliti o tome. I u Istanbulu BB mi je dobro. Ne bih imao ništa protiv kada bih i ostao ovdje, jer igrati u jednoj od najjačih evropskih liga, Super ligi Turske, dobra je stvar. Ovdje su ljudi slični nama u Bosni i super se osjećam u Turskoj. Lijepo je živjeti i raditi u svjetskoj metropoli kao što je Istanbul", govorio je Višća za Anadolu Agency.

Zmajevi predvođeni svjetskim zvijezdama

Nešto više od godinu Višća je konstantno na spisku Safeta Sušića, selektora fudbalske reprezentacije BiH, učesnika predstojećeg Svjetskog prvenstva, koje će se od 12. juna do 13. jula održati u Brazilu. Nada se da će se naći i na spisku putnika za Mundijal.

"Moj cilj je zadržati trenutnu formu, ali i pokušati je dodatno unaprijediti za SP. Nadam se da ću i tamo zavrijediti pažnju stručnog štaba, te da ću igrama opravdati poziv", rekao je Višća, naglasivši:

"Imamo odličan tim predvođen brojnim svjetskim zvijezdama poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Vedada Ibiševića, i drugih… Posjedujemo dobru ekipu. Optimista sam i nadam se velikom uspjehu bh. fudbala u Brazilu. Možemo osvojiti drugo mjesto u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Argentinu i nas vidim u osmini finala, a mi bismo se tada mogli sastati, najvjerovatnije, sa Švicarcima ili Francuzima. I jednima i drugima možemo parirati. Međutim, trebamo razmišljati od utakmice do utakmice, i polako koračati ka rezultatu koji bi ovog ljeta mogao biti i planetarna senzacija".

(Reprezentacija.ba)