Asmir Avdukić jedini je fudbaler iz bosanskohercegovačke Premijer lige koji će dres naše najbolje reprezentacije nositi u Brazilu. Iskusni golman godinama je uz nacionalni tim. Priliku da brani dobiva rijetko, a i kako bi kad među stativama s pregršt uspjeha već godinama stoji neprikosnoveni Asmir Begović. No, u okolnostima iznimne snage našeg državnog tima i darovitosti njegove konkurencije na poziciji "jedinice", Avdukiću su i sami pozivi ogromna čast i obaveza. Uspjeh je još i veći zbog nikad manjeg broja fudbalera iz domaćeg prvenstva u rosteru reprezentacije.

Kako je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao Avdukić, premda se snažno trudi da o Brazilu razmišlja što manje, pomalo se teško otrgnuti snovima kada su tako lijepi i česti.

''Kako ne razmišljati o Mundijalu, kako ne razmišljati o vrhuncu karijere kad je termin leta za Južnu Ameriku sve bliže? Jedva čekam!'', priznaje nam naš raspoloženi sagovornik.

Ideja o časti koju nosi dres s državnim grbom i "srcu na terenu", Avdukiću je najveći motiv.

''Svakom Bosancu i Hercegovcu najveće je priznanje predstavljati domovinu, bilo gdje. Velika je ovo stvar i za moj klub Borac, za cijeli grad Banju Luku, za moju porodicu i za mene lično. Najljepši način da se obilježi jedna sportska priča u najljepšem obliku'', dodaje Avdukić.

Tužan je što premijerligaških kolega neće biti u Brazilu, ali opet i sretan što naš nacionalni tim može da se pohvali tako velikim brojem internacionalaca "top klase".

''Pratim nastupe kolega, vidim da Asmir Begović briljira. Kakav je to golman! Veličina, jedan od najboljih na svijetu. Odličan je i Jasmin Fejzić, brani standardno i kvalitetno. Mislim da selektor nema brige,golmani su snažan dio našeg tima, ali i ostale su linije sjajno popunjene. Pratim i uživam u golovima Edina Džeke, asistencijama Miralema Pjanića, autoritetu Emira Spahića u zadnjoj liniji Bayera'', naglašava naš sagovornik koji slab nastup tima u susretu  s Egiptom ne želi posebno analizirati jer, kako kaže, prijateljske utakmice brzo treba zaboravljati.

Avdukić priznaje da je grupa na Mundijalu dobra, atraktivna i itekako – prolazna.

''Iran je dobar, branio sam u toj zemlji i poznajem neke njihove igrače. Imaju kvalitet, rade mnogo i ono malo neozbiljnosti koja ih nekako tradicionalno prati, iščezla je dolaskom portugalskog stručnjaka Carlosa Quieroza. Nigerija je kontinentalni prvak, treba li dodati bilo šta, mislim da ćemo se s njima boriti za prolaz dalje premda ni u prvom susretu grupne faze nismo bez šansi. Argentina jeste jedan od favorita za titulu, ali naša je šansa u činjenici da se s njima sastajemo na otvaranju Mundijala. Bit će nepoznanica'', smatra Asmir Avdukić koji se na situaciju u Banjoj Luci ne žali iako će uskoro promijeniti sredinu.

'Ponuda ima, dobro je. U ozbiljnim sam igračkim godinama, vrijeme je za razmišljanje o budućnosti, porodici. Sretan sam ovdje, kapiten sam, ali naredne sezone vjerovatno ću braniti u nekom drugom klubu'', zaključuje Asmir Avdukić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

(Reprezentacija.ba)