Novinari uglednog britanskog lista “The Guardian” analizirali su zbog čega se reprezentacija Bosne i Hercegovine nije plasirala na SP u Rusiji naredne godine.

Kao ključni faktor naveli su katastrofalan omjer u duelima s Belgijom, Grčkom i Kiprom.

“Pet od mogućih 18 bodova u utakmicama protiv Belgije, Grčke i Kipra su na kraju bili fatalni. Grčka je u dramatičnoj završnici u Pireju izjednačila rezultat na 1:1, a remi bez golova u Zenici nije pomogao BiH. Njihove nade za plasman u baraž okončane su nakon što su ispustili vodstvo od 2:0 protiv Kipra u Nikoziji. Konačno, poraz od 4:3 protiv Belgije na katastrofalnom terenu Grbavice i zvanično je udaljio BiH od baraža za Svjetsko prvenstvo”, navodi se u analizi Guardiana i dodaje:

“Selektor Mehmed Baždarević je pokazao da nije na dobrom taktičkom nivou u velikim utakmicama jer je poražen od Belgije rezultatom 4:0, a te utakmice su bile bolne za gledati za navijače BiH za razliku od susreta s Belgijancima pod vodstvom Ćire Blaževića prije gotovo deset godina. Odsustvo Evertonovog veznjaka Muhameda Bešića zbog povrede je bio veliki problem u ovim kvalifikacijama”.

Pozabavili su se i budućim periodom, istakavši kako će najveći problem za našu selekciju predstavljati loša liga.

“Odlazak Baždarevića je dobar start, ali najveći broj problema počinje s lošom ligom. U FS BiH se nadaju da će neki mladi momci napredovati i postati stalni članovi nacionalnog tima. Emir Spahić i Vedad Ibišević su se oprostili dok su Edin Džeko, Senad Lulić, Haris Medunjanin i Sejad Salihović s pogrešne strane 30-tih godina. S ekspanzijom EURO-a na 24 reprezentacije, neodlazak na još jedno veliko takmičenje, EURO 2020. godine bi bio označen katastrofom za Bosnu i Hercegovinu”.

(BiH.ba)