U21 reprezentacija BiH nakon pet kola kvalifikacija nalazi se na drugom mjestu grupe 8. Generacija igrača koju većinom čine fudbaleri iz Premijer lige BiH deklasirala je do sada Portugal, Vels i Lihtenštajn i pokazala kako domaće prvenstvo ima zavidan fudbalski kvalitet.

Svojim igrama istakli su se igrači domaćih klubova koji su uz dobre igre zabili i osam od 15 golova u kvalifikacijama (Menalo i Kuzmanović po dva, Šerbečić, Ćavar, Aganspahić i Beganović po jedan). Svoj veliki trenerski rukopis na ekipu je u kratkom periodu ostavio selektor Vinko Marinović koji je također svoju trenersku karijeru izgradio u domaćem fudbalu.

Uspjesi igrača i trenera iz Premijer lige BiH dešavaju baš u trenutku opraštanja Vedada Ibiševića čije povlačenje iz reprezentacije predstavlja simboličnu potvrdu trenda po kojem reprezentacija BiH iz godine u godinu dobija sve manje novih “gotovih” igrača iz dijaspore.

Velika odgovornost je na Fudbalskom savezu BiH koji ima obavezu dati povjerenje kvalitetnim trenerima iz domaćeg prvenstva, na klubovima koji moraju dati veću minutažu našim najboljim mladim igračima, ali i lokalnim zajednicama koje moraju napraviti bolje uslove za razvoj mladih igrača.

Na kraju krajeva – takvo ponašanje će im se višestruko isplatiti jer naši klubovi imaju najveću priliku zaraditi veliki novac upravo kroz prodaju kvalitetnih igrača, lokalne zajednice mogu postati planetarno popularne po nekom poznatom fudbaleru, a FS BIH direktno zaraditi od plasmana reprezentacije na velika takmičenja.

Protiv Portugala od prve minute igralo je šest igrača iz Premijer lige BiH – Trkulja, Todorović, Šerbečić, Ćavar, Lončar i Peco, a kasnije su ušla još dvojica Menalo i Kuzmanović. Dva gola postigli su igrači domaćeg prvenstva – Šerbečić i Menalo.

Protiv Velsa također je šest igrača iz domaćeg prvenstva počelo od prve minute – Trkulja, Todorović, Mihojević, Ćavar, Lončar i Menalo, a kasnije je sa klupe ušao još Kuzmanović. Ponovo su dva gola postigli igrači iz Premijer lige BiH – Ćavar i Menalo.

Analizirali smo koliko klubovi u Premijer ligi BiH daju prostora svojim najboljim mladim igračima:

Nemanja Trkulja (Borac BL) – branio u sedam mečeva za Borac ove sezone (sva takmičenja)

Marko Mihojević (FK Sarajevo) – 12 utakmica za FK Sarajevo ove sezone (sva takmičenja) – tri gola, jedna asistencija

Besim Šerbečić (Radnik Bijeljina) – 14 utakmica za Radnik ove sezone (sva takmičenja) – jedan gol

Darko Todorović (FK Sloboda) – 14 utakmica za Slobodu ove sezone (sva takmičenja) – dva gola

Marijan Ćavar (HŠK Zrinjski) – 14 utakmica za Zrinjski ove sezone (sva takmičenja) – dvije asistencije

Stjepan Lončar (NK Široki Brijeg) – 17 utakmica za Široki Brijeg ove sezone (sva takmičenja) – dva gola, četiri asistencije

Luka Menalo (NK Široki Brijeg) – 18 utakmica za Široki Brijeg ove sezone (sva takmičenja) – sedam golova, četiri asistencije

Mićo Kuzmanović (FK Sarajevo) – 13 utakmica za Sarajevo ove sezone (sva takmičenja) – jedan gol, dvije asistencije.

(BIH.ba)