Bh. reprezentativac i fudbaler slavne Rome Miralem Pjanić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) otkrio je kako bi volio da njegov sin Edin jednoga dana postane "Zmaj", te da očekuje prolazak bh. fudbalske reprezentacije u drugu fazu takmičenja Svjetskog prvenstva koje se ove godine igra u Brazilu.

"Mali princ", kako ga od milja zovu navijači Rome, u glavnom gradu Italije i istoimenom klubu igra tačno dvije godine, sedam mjeseci i isto toliko dana. Aktuelna sezona je i statistički najbolja. Pjanić je u 36 utakmica postigao pet golova uz šest asistencija i jedan je od nosilaca igre rimske "Vučice", koja se još uvijek nada tituli prvaka Italije, iako Juventus ima značajnu bodovnu prednost.

U razgovoru za AA, Pjanić je rekao kako je zadovoljan svojom igrom i bez obzira na statističke podatke.

"Statistike nisu najvažnije iako se u nogometu naravno gledaju. Svojim igrama sam vrlo zadovoljan. Igram konstantno dobro kao i ekipa. Mogu biti zadovoljan ovom sezonom. Imali smo dvije teške sezone prije ove i nismo igrali u Evropi. Sada smo na dobrom putu da završimo sezonu s direktnim plasmanom u Ligu prvaka", rekao je Pjanić i dodao da o tituli neće odlučivati Roma već Juventus, koji je lider na tabeli.

Sjajni veznjak kaže kako samo Juventus može oduzeti sebi titulu, te da će se on i njegovi saigrači, bez obzira na bodovni zaostatak, do kraja prvenstva boriti za titulu.

Interes velikih klubova

Odlične igre u Romi, uz plasman na Mundijal, Pjaniću su otvorile vrata najvećih svjetskih klubova kao što su Manchester United, Barcelona i trenutno vrlo moćni i bogati PSG, koji se, prema medijskim napisima, sve više raspituje za bh. reprezentativca. Dvadesetčetverogodišnji veznjak ne krije da u tome ima istine.

"Ima istine u tome, ali sam pod ugovorom s Romom još jednu godinu. Ako se ništa ne desi u toku ljetnog prelaznog roka mislim da sam još godinu u Rimu", rekao je Pjanić koji je iskreno priznao kako mu je u Rimu lijepo i da s Romom želi osvojiti titulu prvaka i igrati Ligu prvaka. Kazao je kako je skoncetrisan na ovu sezonu i ne želi da se previše opterećuje stvarima koje su van terena te da će o tome razmišljati nakon povratka iz Brazila.

Kao možda i najozbiljniji novi poslodavac se pojavio pariški klub, na čijem čelu su katarski milijarderi. Eventualni transfer, a spominje se i iznos od 50 miliona eura, Pjanića bi spojio sa Zlatanom Ibrahimovićem. Romin igrač za njega ima samo riječi hvale.

"Mislim da je među najboljih pet ili deset igrača na svijetu, sigurno. U Francuskoj je daleko najbolji. Igra fantastično i svaku sezonu je sve bolji i bolji. Fenomenalan je igrač i klasa za sebe", rekao je Pjanić.

Iako je istina da je Ibrahimović jedan od najboljih igrača na svijetu, Pjanić ima privilegiju da svlačionicu dijeli s jednim od najvećih igrača svijeta posljednjih desetak godina, legendom Rima i italijanskog fudbala, Francescom Tottijem. Bh. reprezentativac je kazao kako su dobri prijatelji, iako se privatno ne druže svaki dan.

"Čast mi je da mogu trenirati s njim, jer dosta mogu naučiti od njega. Za mladog igrača kao što sam ja, to mi samo može biti bonus za karijeru", rekao je Pjanić i dodao kako je Totti izvanredan fudbaler, ali da njegov nekadašnji saigrač iz Lyona Juninho, ipak, bolje izvodi slobodnjake.

"Rijetko sam imao priliku vidjeti kvalitetnog igrača kao što je Totti, ali kada su slobodnjaci u pitanju mislim da je tu samo jedan, a to je Juninho", rekao je Pjanić za AA.

Kohezija ekipe uoči Mundijala 

Jedan od ključnih igrača reprezentacije BiH je svjestan očekivanja javnosti nakon 15. maja, za kada je zakazano okupljanje "Zmajeva" uoči odlaska u Brazil. Oni koji prate fudbal i reprezentaciju se slažu da se stvari koje su se dešavale u Innsbrucku, prije, na utakmici s Egiptom i poslije nje, ne smiju više ponavljati.

"Prolazili smo kroz kvalifikacije bez velikih problema. Ekipa je uvijek bila složna i tako je i sada. Uvijek se dogode neke stvari. Sigurno je da mi igrači prvi nismo zadovoljni s igrom koju pružamo u nekim partijama. U Innsbrucku nisam igrao zbog povrede pa ne mogu da govorim, ali znam da su momci uvijek davali sve od sebe. Gdje god igramo mi želimo dati sve najbolje", rekao je Pjanić.

On je rekao da je važno da i budućnosti bude tako, od okupljanja pa sve do kraja Svjetskog prvenstva.

"Od okupljanja do SP-a moramo se dobro družiti, napraviti koheziju u ekipi pošto je to važno, jer ćemo biti zajedno skoro dva mjeseca i to se mora održavati, jer nije lako biti s istim osobama svaki dan", rekao je Pjanić i dodao da ekipa ima kvalitet i da će to sigurno pokazati na terenu.

Pjanić je optimističan i očekuje da će reprezentacija BiH sigurno proći grupu. Igrač Rome je rekao da je, kao i drugi igrači, zadovoljan radom selektora. Na pitanje da li bi želio nastaviti raditi sa Safetom Sušićem, Pjanić je rekao kako je on prvi selektor koji je odveo reprezentaciju na veliko takmičenje, ali da o njegovom ostanku ne odlučuju igrači.

"On i N/FS BiH odlučuju o tome i oni će znati da li će produžiti ugovor ili ne", rekao je Pjanić.

Bh. reprezentativac vjeruje kako i susjedna reprezentacije Hrvatske ima kvalitetnu ekipu, bez obzira na nešto slabije partije u kvalifikacijama."Oni su se plasirali na SP i sada će imati vrlo težak posao i grupu jer igraju protiv Brazila. Kamerun i Meksiko su također teške reprezentacije za igrati, ali vjerujem da mogu proći dalje i nadam se da hoće", kazao je Pjanić.

Očinstvo kao najljepše iskustvo u životu

Nekoliko mjeseci nakon povratka iz Brazila, pred reprezentativcima će biti novi izazov, kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Pjanić smatra kako je grupa teža nego ona za Svjetsko prvenstvo, s nekoliko dobrih reprezentacija, koje su relativno nepoznate, kao što su Izrael i Vels.

"To su dobre reprezentacije i neće biti lako, ali mi moramo objektivno gledati da prođemo tu grupu s Belgijom kao prvi i drugi. To nam mora biti cilj. Sve drugo bi bilo loše za nas", rekao je Pjanić.Mladi bh. reprezentativac je za AA otvoreno govorio i o očinstvu. 

Vijest da je postao otac se neočekivano pojavila u javnosti prije nekoliko mjeseci. Pjanić inače ne govori mnogo o svom privatnom životu, koji nastoji sačuvati samo za sebe. Ipak, rekao je kako je to nešto najljepše što mu se dogodilo.

"Sve svoje slobodno vrijeme pokušavam biti s njim i mislim da je to predivno", rekao je Pjanić i dodao kako sin Edin nije dobio ime po kolegi iz reprezentacije, već mu se to ime sviđa i smatra ga vrlo lijepim.

Mladi otac se nada kako će sin Edin nastaviti njegovim stopama.

"Nadam se da će i on biti naš 'Zmaj'. Volio bih da bude fudbaler kao i ja. San mi je da vidim 'malog' da jednog dana uspije u tome. Naravno da to nije sve u životu, da će on imati svoje stvari koje će željeti i voljeti. Ja ću ga jednostavno samo podržavati u tome", rekao je Pjanić.