Iza nas je učinkovit vikend po pitanju nastupa naših nogometnih reprezentativaca. Šest Zmajeva je zatreslo protivničku mrežu, dok je kapiten Emir Spahić upisao asistenciju.

Prvi golman našeg nacionalnog tima Asmir Begović i nije bio toliko uspješan za razliku od prethnodnih mečeva. Njegov Stoke City je gostovao kod Chelsea gdje je poražen sa 3:0. Gosti su jednostavno bili nemoćni da pruže veći otpor londonskoj momčadi.

Begović je u pomenutom susretu odbranio penal Lampardu, ali se lopta ponovo odbila do Engleza koji iz drugog pokušaja postiže gol.

Jasmin Fejzić je sa Aalenom ostvario domaću pobjedu protiv FSV-a sa 2:1. Njegov tim se nakon 29 odigranih kola u 2. ligi Njemačke nalazi na sredini tabele bez bodovnog opterećenja.

Prvu utakmicu 29. kola njemačke Bundeslige u petak navečer su u Hamburgu odigrali HSV i Bayer Leverkusen. Domaći se nalaze u opasnoj zoni, a Bayer u posljednje vrijeme pruža nezavidne rezultate. Kada je već u 4. minuti susreta HSV preko Calhanoglua stigao do vodstva od 1:0 bilo je jasno da će "Apotekari" teško doći do bod-ova u ovom meču. 

Prilike su se zatim redale ali promjene rezultata nije bilo do 58. minute kada je naš kapiten Emir Spahić dodao loptu Brandtu koji je primio i plasirao u nebranjeni dio domaćeg golmana za poravnanje rezultata.

Westermann je u 82. minuti doveo HSV do novog vodstva i susret je završen pobjedom domaćeg tima od 2:1. Spahić je odigrao svih 90 minuta, a Bayer je nakon ovog poraza smijenio trenera Hyypiu.

Sead Kolašinac je sa Schalekom gostovao kod Werdera, a susret je završen podjelom bodova, 1:1. Kolašinac je pružio solidnu partiju i upisao novih 90 minuta za svoj tim koji se trenutno nalazi na 3. mjestu na tabeli.

Veliki derbi igrao se u Braunschweigu gdje je Bičakčićev tim ugostio ekipu Hannovera. Uz ogromnu podršku domaćih navijača ekipa Eintracht Braunschweiga je stigla do rutinske pobjede od 3:0. Ermin Bičakčić je odigrao cijeli meč. Pobjeda koja je njegov tim ostavila u borbi za opstanak u Bundesligi.

Mensur Mujdža je zbog povrede propustio poraz Freiburga kod Stuttgarta rezultatom 2:0.

Pandžin Gornik je poražen na gostovanju kod Cracovie iz Krakowa sa 2:0, a Pandža je u tom porazu igrao svih 90 minuta. Njegov Gornik u zadnjih 10 utakmica nije okusio slast pobjede. Početkom sezone su bili na 1. mjestu na tabeli, a sada su pali na sedmu poziciju.

Ervin Zukanović je sa Gentom gostovao kod Liersea koji ih je minimalno porazio sa 1:0. Zukanović je odigrao cijeli meč. Zabrinjavajuća situacija za njegov tim koji je u dvije utakmice play off-a ubilježio dva poraza po 1:0. Zukanović je nakon susreta kazao da se dobra atmosfera u svlačionici i na treninzima ne prenosi na teren. Igrači kako kaže djeluju dosta nezainteresovano i tu vidi glavni problem loših rezultata.

Toni Šunjić je sa Zoryom na domaćem terenu osvojio puni plijen protiv ekipe Mariupola porazivši ih sa visokih 3:0. Šunjić je igrao do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Elazigpor za kojeg nastupa Ognjen Vranješ se nije dobro proveo na gostovanju kod Ibričićevog Erciyespora. Poraženi su sa 3:0, a Vranješ je zaradio žuti karton u 77. minuti utakmice. Igrao je svih 90 minuta.

Avdija Vršajević nije nastupio u hrvatskom derbiju između Rijeke i Hajduka. Utakmica je završena pobjedom Rijeke sa 4:1. Nedavno oporavljeni Zoran Kvržić je u redovima Rijeke ušao u 75. minuti utakmice, dok je TIno Sušić za tim Hajduka poput Kvržića odigrao posljednjih 15-ak minuta susreta.

Ekipa Lazija je upisala pobjedu nad Sampdorijom sa 2:0. Novi gol u dresu rimske momčadi postigao je Senad Lulić u 73. minuti utakmice za konačnih 2:0. Zamijenjen je četiri minute nakon postignutog gola. Zaradio je i žuti karton.

Miralem Pjanić je sa Romom ostvario gostujuću pobjedu nad ekipom Cagliarija rezultatom 1:3. Pjanić je zamijenjen u 73. minuti meča kada je umjesto njega ušao Taddei. U 29. minuti je zaradio žuti karton.

Sejad Salihović je sa Hoffenheimom gostovao kod berlinske Herthe, kluba u kojem je Sejo ponikao. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a Salihović je zamijenjen u 89. minuti susreta.

Medunjaninov Gaziantepspor je nakon dva uzastopna poraza priželjkivao pobjedu u domaćoj utakmici protiv Kasimpase. Krenulo je dobro po njih i u 29. minuti susreta poveli su sa 1:0. Ipak, tri minute kasnije gosti su poravnali na 1:1. Zatim je uslijedio šok za momčad Gaziantepspora kada je dosuđen penal za protivnički tim kojeg su uspješno realizirali u 36. minuti.

Pred kraj prvog poluvremena Haris Medunjanin je svojim golom poravnao rezultat na 2:2, te su mreže mirovale do kraja utakmice. Medunjanin je odigrao svih 90 minuta u ovom meču. U narednom kolu gostuju kod Vranješevog Elazigspora.

Galatasaray je u velikom turskom derbiju na domaćem terenu slavio pobjedu na Fenerbahceom od 1:0 čime su ostali u utrci za titulu prvaka Turske. Utakmica je završena za nevjerovatnih 16 žutih kartona, uz dva isključenja. Izet Hajrović nije nastupio u ovom meču.

Prelijep gol je postigao Senijad Ibričić u pobjedi Erciyespora nad ekipom Elazigspora za koju nastupa naš defanzivac Ognjen Vranješ. Ibričić je u 17. minuti lijepo plasirao loptu iza leđa protivničkog golmana za vodstvo od 2:0. Zamijenjen je u 68. minuti utakmice.

Novajlija u timu Zmajeva Anel Hadžić je odigrao svih 90 minuta u domaćem remiju Sturma protiv Admire rezultatom 1:1.

Zvjezdan Misimović je preciznim udarcem sa bijele tačke doveo svoj Guizhou Renhe do vodstva od 0:1 na gostovanju kod Hangzou Greentowna. Gosti su vodili sve do par minuta prije kraja meča. Tada su domaći u 90. i 94. minuti utakmice postigli dva gola i Misimovića i društvo poslali kući "praznih ruku". Naš virtuoz je zamijenjen u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Dobru formu je potvrdio Edin Višća novim golom u dresu Istanbul BB koji je sve bliže ulasku u 1. ligu Turske. U zadnjem susretu su gostovali kod ekipe Adana Demirspor gdje su trijumfovali sa 1:3. Višća je bio strijelac drugog gola za svoju ekipu preciznim udarcem sa bijele tačke. Zamijenjen je u 77. minuti meča.

Loše partije u posljednjem periodu pruža Vedad Ibišević u timu Stuttgarta. Tako je u zadnjoj utakmici protiv Freiburga zamijenjen u 61. minuti, a njegov izlazak sa terena ispraćen je zvižducima sa tribina. Njegova momčad se nalazi pod velikim pritiskom u borbi za opstanak.

Za razliku od Ibiševića, Edin Džeko je u uvjerljivoj pobjedi Citya nad Southamptonom (4:1) pružio blistavu partiju. Prvo je u 3. minuti iznudio penal preko kojeg su stigli do vodstva od 1:0. Zatim je kod drugog gola proigrao Silvu koji je zatim asistirao Nasriju. Treći pogodak je postigao i sam pred kraj prvog poluvremena, a na asistenciju Kolarova. Zamijenjen je u 65. minuti susreta.

Pomenimo i dobru partiju mladog potencijalnog reprezentativca BiH Denisa Salanovića u omladinskom pogonu Atletico Madrida. Salanović je u posljednjem meču postigao gol i upisao asistenciju.

Također vrijedi istaći i odlične partije Muhameda Bešića u timu mađarskog Ferencvarosa. Bešić u zadnje vrijeme igra na poziciji desnog beka gdje se dosta dobro snalazi.

(Reprezentacija.ba)