Sead Kolašinac (24) stigao je na početku sezone besplatno u Arsenal iz Schalkea i nakon kratkog perioda u Londonu postao je miljenik navijača.

Svojom borbenošću i požrtvovnošću kao i dobrom obrambenom i napadačkom igrom nikoga u Engleskoj nije ostavio ravnodušnim.

Budući da je postao veliki miljenik navijača topnika, u klubu su napravili intervjuu s BiH reprezentativcem za službenu stranicu kluba, prenosi Goal.

Kolašinac je odmah na turneji u predsezoni zapeo za oko navijačima, a debitirao je u utakmici Community Shielda protiv Chelseaja. Svoj prvijenac za topnike zabio je protiv Leicestera, a u istoj utakmici navijače je podigao na noge kada je savršenim “rouletteom” izbacio Riyada Mahreza.

Kolašinac u duelu s Mahrezom

“Uvijek vježbam taj potez. Sjećam se da sam ranije silno želio zabiti gol poput Carlosa iz slobodnjaka protiv Francuske i vježbao sam taj udarac, ali mnogo više sam vježbao potez Zinedinea Zidanea. To su dva igrača koja su imala najveći utjecaj na mene i najčešće su mi njih dvojica u glavi”.

Defanzivac Arsenala prošao je sve mlade selekcije Njemačke, ali se na kraju ipak odlučio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Uvijek sam dolazio u Bosnu na odmor, cijela moja porodica je otamo, pa nije bilo teško odlučiti. Znao sam da bih tako čitavu svoju porodicu učinio ponosnom. Sad to shvatam. Mislim da su ljudi ponosni što igram za njih, pogotovo zato što su toliko izgubili u ratu. Izuzetno sam ponosan što mogu dati nešto natrag svojoj zemlji. Lijepo je imati taj osjećaj”.

Kolašinac dok je nastupao za U19 reprezentaciju Njemačke

“Za mene kao dijete nije bilo ničeg boljeg od šest sedmica odmora provedenog u Bosni. Mogli smo biti vani do kasno u noć. Moji se roditelji nisu morali brinuti o meni – ponekad bih ostao sa svojim stricom ili tetkom. Bilo je to uzbudljivo vrijeme za mene i uvijek sam znao reći da želim živjeti tamo”.

“Dobro mi je bilo u njemačkim omladinskim selekcijama. Nastupao sam do U21 Eura u Izraelu 2013. godine. Razgovarao sam potom sa svojom porodicom, ali to je odluka koju morate donijeti sami. Uzeo sam neke savjete od tate, koji me bolje razumije od moje mame, ali naposljetku odluku morate donijeti sami i to sam učinio”.

Kolašinac je ubrzo nakon debija u prijateljskoj utakmici protiv Argentine nastupio za BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

“Bio sam sretan i ponosan. Još sam bio vrlo mlad, imao samo 20 godina. To je bio prvi put da je BiH igrala na Svjetskom kupu i sve je bilo vrlo emocionalno, osobito dobrodošlica u zračnoj luci tamo. To me je učinilo ponosnim. Igrati na Svjetskom kupu bilo je nešto posebno, formira neizbrisiva sjećanja koja niko ne može uzeti od mene”.

Duel s Messijem u historijskom meču protiv Argentine

“Bio sam kod kuće kad sam saznao da sam dobio poziv. Iz Saveza su poslali poziv ranije, na adresu Schalkea, ali pošiljka nije stigla na vrijeme! Selektor je objavio spisak na bosanskoj televiziji, a moj otac je gledao program. Vidio je uživo da sam pozvan i odmah me nazvao, međutim, nisam mogao da vjerujem jer ništa u klub nije stiglo! Nekoliko dana kasnije pismo je stiglo u Schalke, a mom oduševljenju nije bilo kraja”.

“Nažalost, u drugoj minuti prve utakmice protiv Argentine, u svom prvom dodiru, postigao sam autogol. Na Maracani pred 80.000… Kao mladom igraču to je teško prihvatiti, ali pomoglo mi je dalje u mom razvoju, jer vjerujem da puno čovjek nauči iz takvog iskustva. Žao mi je što se to dogodilo, ali pomoglo mi je da se razvijem…”

Dok je igrao u Schalkeu, Kolašinca su gledali mnogobrojni velikani ali on je ostao vjeran Nijemcima pet godina, a onda je izabrao Arsenal.

S trofejom Community Shielda

“Mislim da je za mene bilo najbolje da ostanem još koju godinu u Schalkeu. Kao igrač, ne možete odigrati samo jednu dobru sezonu, a zatim krenuti dalje. Morate biti dosljedni tijekom nekoliko godina i pružiti svoje najbolje performanse. Nisam mislio da bi bio pravi potez za mene da odmah odem, nisam se osjećao spremnim za to, još sam bio mlad. Razgovarao sam sa svojom obitelji i mojim agentom te smo odlučili da ostanem u Bundesligi. Vrlo sam sretan zbog te moje odluke tada.”

“Zašto Arsenal? Bilo je ponuda drugih klubova, ali mi se ovdje cijeli paket činio ispravnim. Dugo sam pratio Arsenal, čak i kad nisam znao da ću ovdje doći. Uvijek su igrali atraktivan nogomet. Uvijek sam uživao gledajući utakmice Arsenala i kad sam čuo da je klub zainteresiran za mene i kad sam upoznao Arsenea Wengera, odmah sam znao da želim doći ovamo. Sve je kasnije bilo lako i desilo se brzo.”

“Prije pet godina imao sam 19, bio sam mokar do iza ušiju i morao sam brzo naučiti kako biti uspješan. Sada se osjećam potpuno zreo, ali u smislu moje osobnosti ne mislim da se mnogo toga kod mene promijenilo – ja sam ista osoba. Nadam se da ću za pet godina biti isti momak kakav sam danas.”

(BiH.ba)