Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom s Estonijom sutra u Sklenderiji otvara novi ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će 2019. godine biti održano u Danskoj i Njemačkoj.

Selektor Bilal Šuman na pres-konferenciji je kazao da su bh. rukometaši, koji su se jučer okupili na Ilidži, obavili jedan trening, a da će do susreta s Estoncima danas imati još jedan, javlja Fena.

“Naš tim u ovom dvomeču imat će na raspolaganju široku bazu igrača. U tome vidim našu šansu da savladamo selekciju Estonije. Na okupu je 28 igrača, a sutra će 16 njih izaći na teren. U Estoniju će da putuje 18 igrača. U ime stručnog štaba obećavam veliku borbu, nadamo se ogromnoj podršci navijača”, kazao je Šuman.

Selekcija Estonije u Sarajevo dolazi s izmijenjenim sastavom, odnosno jača je za dvojicu igrača, Patraila i Jaanimaa, koji igraju u Bundesligi.

“Sigurno naš protivnik vidi šansu, jer su jači su s ovom igračima. Mi imamo svoje i treba da se okrenemo sami sebi. Imamo mnogo kvalitetnih igrača. Rade odlično, posebno u svojim klubovima. Imamo kvalitet. O rezultatu ne bih sada, na domaćem terenu preuzimamo ulogu favorita”, rekao je Šuman.

Kapiten bh. tima Mirsad Terzić  kazao je da je Estonija ozbiljna reprezentacija, ali da naš nacionalni tim ide po pobjedu.

“Estonija je s ova dva šutera iz Bundeslige ozbiljna ekipa, ali mi radimo na sebi. Imamo na umu poraz od Austrije u prošlim kvalifikacijama u Skenderiji kada smo, ustvari, pobijedili sami sebe. Popravit ćemo stvari koje nisu bile dobre i uz podršku publike želimo pobjedu”, rekao je Terzić.

Lijevi bek bh. tima Nikola Prce podsjetio je  da su u posljednja četiri međusobna susreta Estonci dva puta pobijedili, te da ni ovog puta neće biti lako.

Susret će se igrati u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija od 20 sati.

Revanš utakmica na programu je 28. oktobra u Tallinu.

U okviru Šeste grupe kvalfikacija još se nalazi Švicarska, protiv koje će rukometaši BiH igrati dvomeč 10. i 13. januara naredne godine.

Pobjednik grupe izborit će nastup u baražu (dodatnim kvalfikacijama).

(BiH.ba)