Safet Sušić proteklih dana za bh. i turske medije komentarisao je stanje u reprezentaciji BiH, Fudbalskom savezu, turskom fudbalu…

Nakon završetka kvalifikacija pojedini predstavnici FS BiH komentarisali su kako na klupu BiH ponovo treba dovesti legendarnog Papeta.

– Ne pratim priču oko Mešinog nasljednika. Ja najvjerovatnije ostajem u Alanji do kraja sezone, ali vidjet ćemo. Nisam u mogućnosti da bilo šta više kažem ili da prihvatim. Imam kontakte sa pojedinim ljudima iz FS BiH sa kojima sam ostao u dobrim odnosima, ali ne sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora.”, rekao je Sušić.

Da li bi ponovo bio selektor uz isto rukovodstvo Saveza i na način koji su ga tretirali navijači?

– To je bilo davno i ne bih se vraćao na taj period. Bio sam pet godina selektor i imao dobre rezultate. Svi smo bili ubijeđeni da ćemo se plasirati na Euro 2016. Možda su bili malo nekorektni prema meni, jer kad te neko odvede na SP onda kasnije zaslužuje neki kredit. Htjeli su da me smijene poslije prve utakmice kad smo izgubili. Bila je vrlo loša klima i u Savezu i reprezentaciji i u zemlji, a zbog čega ne znam. Napravili su vjerovatno veliku grešku jer kvalifikacije traže 10 a ne 4 utakmice. Vjerujem da sam ostao da bi otišli na Euro. – iskren je Pape.

Ako dođe do konkretne ponude iz BiH?

– Ne bih mogao dati odgovor na to pitanje. Meni je lijepo u Alanji, treniram ekipu koja nema velike ambicije, imam ugovor do kraja sezone ukoliko budu zadovoljni i ja ne razmišljam ni o čemu drugom osim da odigramo dobru sezonu u Alanji, a u ljeto ako bude dobrih ponuda, može se razgovarati.

Mnogi su rekli kako će se BiH nakon Brazila 2014. godine teško ponovo naći na velikom takmičenju?

– Mnogo je lakše otići na Europsko nego Svjetsko prvenstvo. Ako imaš malo dobru ekipu možeš da odeš na Europsko, a Svjetsko je malo komplikovanije. Mi smo propustili šansu i ovaj put. Za Belgiju je prvo mjesto bilo rezervisano a za drugo mjesto je bila borba između nas i Grka. Imali smo šansu ali protiv Grčke nismo uspjeli i izgubili smo protiv Belgije. Nismo ni zaslužili da se nađemo u te dvije ekipe.

Po meni najveći razlog i prvi razlog je kvalitet naše reprezentacije. Imali smo dobru generaciju i desetak godina iste igrače imamo. Sada nema više Spahića, Misimovića – dva igrača koje je teško zamijeniti, koji su bili lideri te ekipe, kao i Mujdža. Druga stvar je da nekoliko igrača nisu kao što su nekad bili: Ibišević, Lulić, Begović i Pjanić. Mislim da sada nema igrača koji se može izdvojiti da se kaže da je dobro odigrao. – zaključio je Safet Sušić.

(BIH.ba)