Serija teških utakmica u Premijer ligi za tuzlansku Slobodu nastavlja se u subotu protiv Širokog Brijega, javlja Fena.

Šef stručnog štaba FK Sloboda Slavko Petrović na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da Široki ima specifičan sistem igre s tri igrača u zadnjoj liniji, što je mnoge ekipe iznenadilo i takav sistem većini klubova ‘ne paše’. Bodovno dobro stoje i na drugom su mjestu Premijer lige.

“Po samo sedam primljenih golova vidi se da imaju jednu od najčvršćih odbrana u ligi. Igraju sistem prema kojem, kada izgube loptu, pet igrača se vraća u odbranu. Zaista su tu linije kretanja veoma uske što otežava igru protivnicima”, objasnio je Petrović.

Rekao je da su njegovi igrači cijelu sedmicu radili na tome kako da lakše prođu kroz odbranu Širokobriježana i pokušaju iskoristiti njihove mane, te lakše dođu do bodova.

“Nažalost, kada protiv lakših protivnika ne osvojiš bodove, moraš se vaditi protiv težih. Sigurno je da su nam bodovi sada veoma bitni. Protiv Sarajeva smo izgubili igrajući od 7. minute s igračem manje, ali igračima ne mogu zamjeriti na trkačkom učinku što nije mala stvar protiv jedne takve ekipe”, kazao je trener Slobode.

Izrazio je nadu da će njegova ekipa ući u susret sa Širokim kao protiv Borca u drugom poluvremenu, protiv Željezničara, te protiv Sarajeva na početku utakmice.

Aleksandar Ignjatović, Foto: FK Sloboda

“Samo tako se možemo čupati iz ove krize. Kada ne uzmeš više bodova dolaziš u fazu borbe za opstanak što niko nije očekivao. Znači, moramo biti maksimalno ozbiljni i odgovorni kako bismo do zime stvorili zalihu koja će nas “odlijepiti” s dna i približiti gore nekom mjestu o kojem trenutno možemo samo sanjati, ali koje u krajnjem nije nerealno”, zaključio je Petrović.

Upitan o kazni za Krpića, Smajića i Škahića, koji su se pojavili u diskoteci “Viva” u nedopušteno vrijeme, Petrović je rekao da kazne još nije izrekao. Stiče se utisak da će one zavisiti od ishoda subotnjeg susreta.

“Ne bih o tome govorio iz više razloga. Treba nam sada pozitivna atmosfera pred utakmicu sa Širokim. Svi oni koji su pogriješili znaju da ja tu milosti nemam. Ostalo je par sitnica da se  se utvrdi je li sve to 100 posto tako kako se govori. Dok se ne utvrde sve činjenice, ne mogu izreći kazne. Potvrdi li se da je istina, bit će kažnjeni kao i Zilkić prije njih. Sačekat ćemo, znači, dodatne informacije danas, eventualno sutra”, rekao je Petrović.

U ime igrača govorio je stoper Aleksandar Ignjatović, koji je ponovio da Sloboda ima mršav bodovni saldo, ali da je nivo igre na zadnjim utakmicama u porastu.

“Dolazi Široki, ekipa sa specifičnom stilom igre, koji je napadačka, ali koji omogućava da se dobro brane ako tako odluče. Moramo biti motivirani i skoncentrirani da bismo došli do tri boda, na što smo se pripremali cijelu sedmicu. Potrebna nam je podrška navijača kao nikad do sada i pozivam ih da budu uz nas”, istakao je Ignjatović.

Utakmica Sloboda – Široki Brijeg igra se sutra od 17 sati.

(BiH.ba)