Mehmed Baždarević i njegov pomoćnik Dragan Perić, jučer su u Mostaru obavili sastanak. Povod sastanka bilo je finaliziranje izvještaja, koji će Mehmed Baždarević sutra prezentovati Izvršnom odboru FS BiH.

Perić, koji je do izbora u reprezentaciju bio praktično nepoznat široj sportskoj bh. javnosti,  je u razgovoru za Večernji list kazao kako je Baždarević najbolji izbor za A reprezentaciju, te da nacionalni ključ u izboru trenera mora i dalje ostati na snazi.

– Smatram kako je Baždarević u ovom trenutku najbolji izbor za reprezentaciju BiH. Pogotovo što on i dalje ima veliku želju voditi reprezentaciju. O njemu lično mogu, prije svega, reći kako je veliki čovjek koji je ovu priču prihvatio iz velike ljubavi. Kao trenerski stručnjak, sigurno ima više renomea nego brojni drugi kandidati koji se spominju u medijima, tvrdi Dragan Perić u razgovoru za Večernji list.

Dragan Perić

U medijima se spominjalo i to kako će reprezentacija BiH u budućnosti biti lišena nacionalnog ključa kada je u pitanju izbor pomoćnika. Perić ima jasno mišljenje i na tu tezu.

– Takvo nešto je nemoguće iz razloga što živimo u specifičnoj zemlji, živimo u zemlji u kojoj bi se svi međusobno morali uvažavati. Zbog toga, po mom mišljenju, svi narodi u BiH moraju biti zastupljeni u bh. nogometu. Ja sam lično ponosan što sam bio kandidat iz hrvatske komponente za pomoćnika u reprezentaciji. Nakon ispadanja od Irske u dodatnim kvalifikacijama, došao sam pred selektora i ostale pomoćnike kako bih stavio svoj mandat u stručnom štabu na raspolaganje, a ukoliko Baždarević dobije novu priliku, prije svega ću tako ponovo napraviti budući da je to moralna stvar. Ukoliko ja ne zadovoljim kriterije, tada neka na moje mjesto dođe neko drugi iz hrvatske komponente. Ima tu ljudi koji mogu časno i stručno obavljati taj posao. Ja sam se već ‘91. borio za ovu zemlju, kao vojnik sam karijeru završio s činom brigadira i time se ponosim. Nikom ne dam da ovu zemlju voli više od mene. Samim tim ne podržavam tu ideju o tome kako se i u bh. fudbalu treba zanemariti nacionalnost. Ja ću, ukoliko opet dobijem priliku u reprezentaciji, ponovno dati sve od sebe kako bismo napravili sportski uspjeh – rekao je, između ostalog, Perić za Večernji list.

(BIH.ba)