Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ove sedmice kreće u potragu za novim selektorom A reprezentacije BiH, a ovo su najvažnije stvari koje treba znati o izboru nasljednika Mehmeda Baždarevića.

U četvrtak 19. oktobra FS BiH održat će sjednicu Izvršnog odbora na kojoj će prema najavama dužnosti biti razriješen Mehmed Baždarević. Na istoj sjednici će biti imenovana komisija koja će pronaći kandidata/e za Mešinog nasljednika. Očekuje se kako će komisiju činiti Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović. Formalno Izvršni odbor u konačnici bi trebao samo prihvatiti ili odbiti prijedlog komisije, te nikako ne utjecati na njihov izbor. Ostaje da se vidi i da li će u praksi rad komisije biti nezavisan.

Iako se još ne zna da li će FS BiH raspisati javni konkurs ili direktno birati kandidate, do sada je svoju zvaničnu kandidaturu najavio samo Džemal Hadžiabdić.

Kao želje FS BiH spominjali su se Meho Kodro, Amar Osim, Safet Sušić, Srečko Katanec i Robert Prosinečki.

Kodro je indirektno potvrdio kako je spreman ponovo preuzeti BiH, Osim se još uvijek nije javno očitovao ali je također zainteresovan za selektorski posao. Sušić i Katanec u ovom trenutku nisu zainteresovani da preuzmu BiH, a Prosinečki prema saznanjima BIH.ba traži finansijske uslove koji su preskupi za FS BiH (platu oko 30.000 eura i veći postotak od eventualne premije plasmana na SP nego što su imali dosadašnji selektori BiH).

U konačnici će izbor pasti vjerovatno između Mehe Kodre i Amara Osima.

Pojedini članovi IO FS BiH predlažu da se u reprezentaciji BiH po prvi put pomoćnici selektora ne biraju po nacionalnom ključu.

Reprezentacija BiH će novog selektora imati do završetna 2017. godine.

(BIH.ba)