Nekadašnji fudbaler Veleža Džemal Hadžiabdić (64) najavio je svoju kandidaturu za mjesto selektora fudbalske reprezentacije BiH.

– Hadžiabdić će se kandidovati za mjesto selektora. Naš stručnjak je svjestan aktuelne situacije u Savezu, finansije mu nisu prioritet. Preuzimanje reprezentacije je veliki izazov u karijeri za njega, jer smatra da reprezentacija BiH ima izuzetno kvalitetne igrače koji mogu ostvariti daleko bolje rezultate od trenutnih i u tome vidi motiv za kandidaturu – kaže izvor Novinrske agencije Patria.

Džemal Hadžiabdić rođen je u Mostaru 25. jula 1953. godine, a za Velež je odigrao 217 utakmica. Iz Mostara je otišao u engleski Swansea City za koji je od 1980. do 1983. godine odirao 105 utakmica. Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je 20 utakmica.

Već 25 godina radi kao trener u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u dva navrata bio je i selektor Katara po godinu dana.

U augustu 2015. godine bio je imenovan za selektora Iraka, ali je odustao od posla prije formalnog preuzimanja reprezentacije.

U arapskom svijetu poznat je pod imenom Jamal Haji, piše Patria.

Fudbalski savez BiH će naredne sedmice oformiti komisiju za izbor novog selektora BiH, te još uvijek nije poznato da li će zvanično raspisati konkurs ili će komisija direktno kontaktirati kandidate koje sama procijeni kao najbolje.

Za sada se kao glavna dva kandidata za budućeg selektora spominju Amar Osim i Meho Kodro.

(BIH.ba)