Nakon burnih sedam dana u bh. fudbalu epilog je kako će selektor fudbalske reprezentacije BiH biti ili Amar Osim (50) ili Meho Kodro (50).

BIH.ba portal danas je iz provjerenih izvora saznao kako za selektorsko mjesto više ne konkurišu ni Srečko Katanec, ni Robert Prosinečki, ni Safet Sušić, ni Borče Sredojević, te da će FS BiH u konačnici birati između Osima i Kodre ili eventualno nekog novog kandidata.

Kvalifikacije iza nas bi bile sigurno uspješnije da je Mehmed Baždarević imao iskusnije pomoćnike i savjetnike u reprezentaciji, pa zdrava strana FS BiH predlaže da se u stručni štab reprezentacije uz novog selektora odaberu i najbolji pomoćnici nevezano za njihovu nacionalnu i entitetsku pripadnost. Uostalom, statut FS BiH nigdje ne govori o izboru trenera po nacionalnom ključu, nego su to pravo nametnuli sadašnji vladari bh. fudbala kako bi u reprezentacije ugurali svoje intimuse.

Vratimo se izboru selektora. Meho Kodro je, ako je vjerovati medijima, draži izbor Izvršnog odbora FS BiH, prvenstveno zbog njegove blaže naravi sa kojom bi se rukovodioci bh. fudbala lakše nosili nego sa onom od Amara Osima – koji za Savez objektivno predstavlja saradnika po mnogim kriterijima moćnijeg i utjecajnijeg od njih.

Igračke karijere Kodre i Osima su neuporedive, ali isto tako i trenerski rezultati koji su ubjedljivo na strani Amara Osima koji iza sebe ima čak 11 trofeja (pet titula prvaka BiH, četiri titule Kupa BiH, jedna titula Kupa Japana i jedna titula Superkupa BiH). Kodro nema nijedan osvojeni trofej, što je bez obzira na razliku rada u klubu i repreznetaciji ipak značajna razlika u biografiji.

Amar Osim je pri tome i iskusniji trener koji  ima puno bolji procenat pobjeda nego Meho Kodro.

Mehi će sa prvim lošim rezultatima navijači spočitavati svako igranje njegovog sina Kenana  za reprezentaciju BiH, dok će u istoj situaciji Amaru biti prigovarano kako je na mjesto selektora došao na prijedlog komisije u kojoj je njegov otac Ivica.

Osim kao dijete “miješanog braka” donekle ne odgovara FS BiH jer je po ocu bosanski Hrvat, a po majci Bošnjak i njegov izbor bi za sva vremena narušio njihov već uhodani sistem interesnih kombinacija odabira trenera formalno po nacionalnom ključu, a realno po stranačko-familijarnom kriteriju.

Fudbalski gledajući sa Mehom Kodrom BiH će dobiti modernog trenera koji će sigurno dobro sprovesti podmlađivanje reprezentacije i voditi ekipu po detaljno isplaniranom sistemu rada, dok sa Amarom Osimom BiH dobija selektora koji osim izuzetno kvalitetnih trenerskih osobina ima odlične sposobnosti autoriteta i liderstva u ekipi, kao i odnosa sa medijima.

Velika prednost Amara Osima je bolje snalaženje u radu sa igračima i saradnicima balkanskog mentaliteta na kojima je “ispekao zanat”, što se Kodri pokazalo kao problem u ranijem radu sa FS BiH i FK Sarajevo.  U prošlim kvalifikacijama vidjeli smo kako je važnije da selektor ima sposobnost da motiviše igrače, nego li da je teoretski potkovan.

Sušić i Sredojević u Brazilu

Kako novi selektor neće imati ranije selektorsko iskustvo (ne računajući dvije prijateljske utakmice Mehe Kodre na kormilu BiH) u stručni štab reprezentacije bi trebalo imenovati nekog od iskusnijih pomoćnika, možda upravo Borčeta Sredojevića koji je radio sa nizom selektora i koji zna kako odvesti reprezentaciju na veliko takmičenje. Uz Sredojevića bi u stručni štab trebalo dovesti i najtrofejnijeg trenera mladih selekcija u BiH  Emira Karahmeta iz FK Sarajevo, ali i povremeno priključivati selektora U21 BiH Vinka Marinovića  zbog kontiuniteta razvoja igrača. Svi oni su UEFA PRO treneri. Izbor trenera golmana trebalo bi donekle prepustiti Asmiru Begoviću koji bi mogao u reprezentaciju volonterski dovesti nekog od engleskih kvalitetnih trenera kakve BiH nema izuzev Envera Lugušića.

Novi selektor će biti izabran do nove godine.

(BIH.ba)