Naš reprezentativac u ekipi Hoffenheima Sejad Salihović u posljednjem kolu Bundeslige postigao je svoj 43. gol u dresu momčadi iz Sinsheima čime je sustigao Vedada Ibiševića na listi najboljih strijelaca Hoffenheima.

Uzimajući u obzir ovu sezonu, posljednji gol, protiv Bayerna je bio njegov 10. gol i to je prvi put u karijeri da je postigao 10 golova u jednoj sezoni za svoju ekipu. Osim toga najbolji je izvođać kaznenih udaraca, čak devet od ukupno deset golova je postigao iz prekida.

 – Istina, dosuđeno nam je puno penala ove sezone, kazao je kroz smijeh Salihović i dodao: Međutim koliko se sjećam svi su oni pravedno dosuđeni. To je rezultat našeg stila igre, vršimo presing i orijentišemo se na ofanzivu. Napadamo protivnika od samog početka utakmice i znamo da je to jedna od naših velikih prednosti. Zbog toga dosta vremena držimo loptu u protivničkom šesnaestercu. Postigao sam već deset golova ove sezone. U klubu sam već duže vrijeme i cilj je svakako da svojim golovima pomažem ekipi, naravno sretan sam zbog toga.

Rekorder ste po broju postignutih golova među sadašnjim igračima Bundeslige. Ima li neka posebna tajna u vezi vaših izvođenja kaznenih udaraca?

 – Ne postoji nikakva tajna, iako ne bih poredio taj rekord sa ostalim sezonama. Uvijek sam imao talent za egzekuciju iz prekida, te sam uložio dosta truda oko toga. Stoga sam razvio tehniku i preciznost koja za sada djeluje dosta uspješno. Trenirao sam teško i za to sam nagrađen.

Gol protiv Bayerna je bio vaš 43. gol u dresu Hoffenheima čime ste stigli do sada najboljeg strijelca ove momčadi, reprezentativnog suigrača Vedada Ibiševića. Znači li to da ste ponosni na taj učinak?

 – Neko mi je rekao prošle sedmice da sam postigao 42 gola. Sjetio sam se toga na utakmici i zaista je lijepa stvar ostvariti takvo nešto. Ipak, dugo sam u ovom klubu tako da bi bilo loše ako nisam među prvih 5 najboljih strijelaca, našalio se Sejad Salihović i kazao: Pred nama je još šest utakmica i prilika da postignem i 44. gol, ko zna možda bude dosuđeno još penala.

 Vaš sljedeći protivnik je berlinska Hertha. Ekipa u kojoj ste započeli karijeru. U prvom okršaju protiv njih upravo ste vi postigli dva gola za svoj tim, ali je Hertha slavila pobjedu rezultatom 2:3. Kakva su očekivanja za naredni meč?

 – U nedjelju jednostavno moramo igrati kao u posljednjih par mečeva. Pokazati ćemo da imamo jak mentalitet i odigrati na visokom nivou, a kao takvi možemo ostvariti pobjedu. Još jedna stvar koja nam ide u prilog jeste da se berlinska momčad nalazi pod pritiskom. Oni su osvojili samo 8 bodova u drugoj polovini sezone što sigurno nije idealno po njih.

Osvojili ste sedam bodova u posljednja tri odigrana meča. Kako teku pripreme za sljedeći izazov?

 – Atmosfera u svlačionici je dosta dobra, ali istina je da je prošle sedmice bila i bolja. Dobili smo još više povjerenja kroz naš trud. Činjenica da smo ostvarili pozitivan rezultat protiv momčadi Bayera i Bayerna nam daje dodatnu dozu samopouzdanja. Nadamo se da možemo nastaviti sa serijom dobrih rezultata, kazao je za kraj Sejad Salihović.

(Reprezentacija.ba)