Bh. kadetkinje savladale Rumuniju u trećem kolu

Ženska „U-17“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici Rumuniju sa 1:0 i tako se po drugi put uzastopno plasirala u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Prvu priliku na utakmici imala je selekcija BiH u 5’. Gavrić je prošla po lijevoj strani i ubacila na peterac gdje je Krajšumović pokušala petom da prevari rumunsku golmanicu Ghioc, koja je ipak uspjela da uhvati loptu.

Krajšumović je u 19’ u protivničkom kaznenom prostoru predriblala tri rumunske igračice i uposlila Sajru Fejzić čiji je pokušaj sa oko 7 metara izblokiran.

Izabranice Ilije Lucića do prednosti dolaze u 24’. Elma Husić je izvela korner sa lijeve strane, a najviša u skoku bila je Sofija Krajšumović koja glavom loptu šalje u mrežu za 1:0.

Andrea Gavrić je u 29’ imala odličnu priliku, ali je njen pokušaj iskosa sa lijeve strane krajnjim naporom odbranila Katia Ghioc.

Rumunke su prvi put zaprijetile tek u 58’. Rosie je izvela slobodan udarac sa oko 20 metara, ali je poslala loptu iznad gola.

Krajšumović je u 71’ pokušala iskosa sa desne strane, a Ghioc je bila na visini zadatka. Do kraja utakmice nije bilo prilika.

U drugom meču kvalifikacione grupe 4 Republika Irska je u Doboj Kaknju pobijedila Grčku sa 2:0. Golove na ovom susretu postigle su Fowler u 21’ i Masterson u 75’.

Prvo mjesto na kvalifikacionom turniru osvojile su Irkinje sa maksimalnih 9 bodova. Bosna i Hercegovina je završila druga sa 6 i te dvije selekcije nastavljaju kvalifikacije. Grčka i Rumunija su osvojile po jedan bod.

Bosna i Hercegovina-Rumunija 1:0 (1:0)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Katarzyna Lisiecka-sek (Poljska).

Sudije asistenti: Katarzyna Wojs (Poljska), Karolin Kaivoja (Estonija).

4. sudija: Reelika Turi (Estonija).

Golovi: 1:0 Krajšumović (24’).

Bosna i Hercegovina: Iman Šljivo,Ajla Zukić, Frančeska Šimić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Đula Velagić, Elma Husić (77. Matea Topalović), Irma Jusanović, Sajra Fejzić, Andrea Gavrić (80+2. Marijana Filipović), Sofija Krajšumović (73. Fadila Mujkić). Selektor: Ilija Lucić.

Rumunija: Katia Ghioc, Georgiana Gologan, Alexandra Tunoaia, Cristina Tudorache, Madalina Marinescu (62. Andra Olaru), Genoveva Rosie, Ana Maria Vladulescu, Otilia Durla (59. Flaviana Negrea), Carmen Marcu (76. Daria Raileanu), Krisztina Beno, Florentina Ionescu. Selektor: Alina Moraru.

(Reprezentacija.ba)