Uspješni bh. trener radi u Turskoj

Da su bh. treneri izuzetno uspješni i poštovani u Turskoj pokazuje i trenerska karijera Samira Seleskovića (47) nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca BiH.

Rođeni Sarajlija u Turskoj poznatiji kao Sedat Pınar prošle je sedmice od strane košarkaškog kluba Tofas Bursa koji se ove sezone takmiči u Eurokupu imenovan za glavnog trenera za razvoj najtalentovanijih igrača. Selesković će individualno raditi sa najtalentovanijim igračima svih selekcija kluba.

Uspješnom i trofejnom košarkaškom treneru ovo je zapravo povratak u Tofas u kojem je bio trener od 2003. do 2007. godine.

Selesković je nakon toga pet godina bio pomoćnik Bogdanu Tanjeviću i Nevenu Spahiji u Fenerbahceu i turskoj seniorskoj i U20 reprezentaciji.

Selesković je još kao glavni ili pomoćni trener vodio ukrajinski Azvomas, te turske Gaziantep i Turk Telekom Ankara. Iza sebe ima tri titule prvaka Turske i više osvojenih kupova Turske. Zlatom se okitio i u Rumuniji.

Samira Seleskovića pamtimo kao člana košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine igrala Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Kasnije je igrao na još dva europska prvenstva, a nakon prvih koraka u KK Željezničar košarkašku karijeru nastavio je u Turskoj, Izraelu i Rumuniji.

Bio je i pomoćnik selektora košarkaške reprezentacije BiH u vrijeme mandata Nenada Markovića.

(Reprezentacija.ba)