Selektor Safet Sušić sa svojim saradnicima prati utakmice naših reprezentativaca, te polako finalizira spisak pozvanih igrača koji će putovati u Brazil.

– Svakako da je najvažnije da igrači igraju redovno i da igraju dobro. To je posebno važno za igrače koji igraju u klubovima srednje kvalitete. – poručuje Safet Sušić.

Pape, poput većine najuspješnijih svjetskih selektora, prilikom konačne odluke o pozvanim igračima analizira sa posebnom pažnjom posljednjih osam nastupa svih potencijalnih reprezentativaca.

– Imamo u glavi širi spisak, ali vjerovatno će svaki malo bolji poznavaoc prilika u našoj repreznetaciji znati i sam pogoditi 20 imena koja će se naći na spisku. Moguće da bude iznenađenja, ali to će sve diktirati forma i nastupi naših igrača u klubovima. Svako ko ne igra u svom klubu nek ne razmišlja o pozivu. – kategoričan je Pape.

Zmajevi će se okupiti 15. maja u Sarajevu, gdje će trenirati 12 dana nakon čega putuju u SAD. Tamo ih očekuju dvije prijateljske utakmice, a potom put u Brazil.

– Na pripremama ću okupiti samo 23 igrača na koja računam. Ne želim da neko trenira sa nama, a onda da ga odbacimo iz kolektiva. Dovoljno imam iskustva da znam kakve ružne situacije se mogu stvoriti iz toga. Širi spisak će biti objavljen, ali igrači sa tog spiska će priliku dobiti samo ukoliko neko od prva 23 reprezentativca ne bude u mogućnosti nastupati na Svjetskom prvenstvu. – govori Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)