Zrinjski brani titulu prvaka BiH

Utakmicama u subotu (22. juli), nedjelju (23. juli) i ponedjeljak (24. juli) počinje nova sezona Premijer lige BiH.

Za razliku od prošle sezone, novi premijerligaši su GOŠK iz Gabele te banjalučki Borac, dok su u niži rang ispali Metalleghe i Olimpic.

Titulu prvaka brani mostarski Zrinjski (osvojili posljednje dvije titule), a najveće konkurente u borbi za odbranu trofeja imat će u Željezničaru, Sarajevu i Širokom Brijegu.

Upravo je Zrinjski imao najviše promjena u odnosu na proteklu sezonu, s obzirom da su popularne “Plemiće” napustili  prvotimci Tomislav Tomić, Jasmin Mešanović, Dainel Graovac Oliver Petrak i Saša Kajkut, a blizu odlaska su bh. reprezentativac Kenan Pirić te Matija Katanec.

Sarajevski Željezničar je ostao bez dva najbolja igrača iz prošle sezone, Ivana Lendrića i Miroslava Stevanovića, dok su Sarajevo napustili Haris Duljević, Amer Bekić, Adnan Kovačević i Edin Rustemović.

Ivan Lendrić je napustio FK Željezničar

Damir Zlomislić, Boris Pandža i Ivan Sesar su neki od važnijih igrača koju su napustili Široki Brijeg, a Radnik iz Bijeljine će u novu sezonu bez najboljeg strijelac i igrača Marka Obradovića.

Što se tiče pojačanja koja su stigla u klubove, najzvučnija su imena Krstea Velkoskog, Amara Rahmanovića (obojica stigla u Sarajevo), Sulejmana Krpića (Sloboda), Daniela Graovca (Željezničar), Gorana Galešića (Borac) te bivšeg bh. reprezentativca Adnana Zahirovića (Mladost DK).

Kada se “izvagaju” odlasci i dolasci, evidentno da će, bar na papiru, Premijer liga BiH ove sezone biti puno slabija.

Ipak, kako nema nekih zvučnih imena u premijerligaškim klubovima, nova sezona će biti idealna za promovisanje mladih fudbalera, naravno ukoliko se treneri odluče za ovu soluciju (koja je ujedno jedina logična i može donijeti samo dobro za bosanskohercegovačni fudbal).

Klubovi napokon moraju shvatiti da im ulaganje u mlade fudbalere treba biti na prvom mjestu, a svi se nadamo da ćemo u narednih desetak mjeseci Nedim Hadžić, Denis Žerić, Marijan Ćavar, Edis Smajić i drugi talentovani igrači dobijati više minuta na terenu i da će to iskoristiti na najbolji mogući način.

Nedim Hadžić bi morao dobiti šansu u prvom timu FK Sarajevo

Parovi prvog kola Premijer lige BiH:

Subota, 22.7.2017.

Radnik-Krupa (17:00)

Mladost-Vitez (17:30)

Nedjelja, 23.7.2017.

Sarajevo-Zrinjski (19:00)

Borac-Čelik (19:30)

Široki Brijeg-Sloboda (21:00)

Ponedjeljak, 24.7.2017.

Željezničar-GOŠK (20:30)

(Reprezentacija.ba)