BIHscout.ba – skauting mreža Reprezentacija.ba portala koja okuplja bh. fudbalere, trenere i druge fudbalske radnike, te im pomaže u promociji prema boljim klubovima, menadžerima i reprezentaciji odabrala je pet supertalenata Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Osim njihovim učinkom BIHscout.ba vodio se i njihovim nastupima na početku nove sezone PL BiH.

Nedim Hadžić (18, FK Sarajevo, napad – 13 utakmica za omladinske selekcije BiH, pet golova)

Kada u dvije sezone za omladinske selekcije (U17 i U19) postignete blizu stotinu golova, onda definitivno posjedujete veliki potencijal.  Najveći kvalitet Hadžića jeste fantastičan osjećaj za pogodak i praćenje igre, jer se ovaj momak gotovo uvijek nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme.  Dugo je čekao na pravu priliku u prvom timu i gotovo čim ju je dobio odmah je zabio gol, kada je prošlog vikenda pogodio u trijumfu svoje momčadi u Zenici protiv Čelika.  Nema sumnje da će Nedim iskoristiti svaku priliku koja mu se ukaže i pokazati zbog čega se u oktobru prošle godine našao među 60 najtalentovanijih igrača na svijetu u svojoj generaciji.

Besim Šerbečić (19, FK Radnik Bijeljina, odbrana – 19 nastupa za omladinske selekcije BiH, dva gola) 

Šerbečić je sigurno najveći potencijal u našoj ligi, barem što se tiče defanzivaca. Iako je u maju ove godine napunio 19 godina, Besim već ima preko 50 seniorskih utakmica. Šerbečić je neprikosnoven u duel igri, opasan je u prekidima i stoper je koji ima sve predispozicije da bude vođa jedne ekipe. U Premijer ligi BiH je debitovao sa nepunih 17 godina (4. aprila 2015. godine) u dresu Zvijezde Gradačac protiv sarajevskog Olimpica. Novu sezonu je počeo kao starter u prva dva kola timu Radnika (Radnik nije primio gol u duelima sa Krupom i Slobodm) i ukoliko nastavi sa dobrim partijama, mogao bi doživjeti potpunu afrimaciju u narednom periodu.

Marijan Ćavar (19, Zrinjski, vezni red – osam utakmica za omladinske selekcije BiH, jedan gol)

Nekadašnji selektor BiH i aktuelni trener mostarskog Zrinjskog Blaž Slišković je u novoj sezoni Premijer lige BiH dao priliku talentovanom Marijanu Ćavaru, a devetnaestogodišnji veznjak je to iskoristio na najbolji mogući način. Ćavar je prošle sezone bio ponajbolji igrač juniorskog šampionata BiH, da bi  u dva duela Lige šampiona protiv slovenačkog Maribora te u prva dva kola PL BiH pokazao da bi Zrinjski i reprezentacija BIH u budućnosti mogi imati odličnog fudbalera u veznom redu. Marijan je tip veznog igrača koji ima zavidnu motoriku, pokriva veliki dio terena, ali i posjeduje sjajan osjećaj pravovremeni pas, što je demonstrirao u meču prvog kola PL BiH protiv Sarajeva, kada je masteralno asistirao za pobjedonosni gol za popularne “Plemiće”.

Denis Žerić (19, Željezničar, vezni red – 13 utakmica za omladinske selekcije BiH, jedan gol)

Denis Žerić je baš kao i Nedim Hadžić morao i trebao dobiti više prilike za igru u protekloj sezoni u dresu sarajevskog Željezničara. Dolaskom Admira Adžema na klupu Željezničara, Žerić će najvjerovatnije imati pristojnu minutažu u prvom timu “Plavih” sa Grbavice. Denis bi trebao biti osvježenje u veznom redu Željezničara i definitivno igrač od kojeg se očekuje puno u tekućoj sezoni. Jedna od najvećih prednosti ovog talentovanog fudbalera, jeste da se nerijetko zna ubaciti iz drugog plana i da se ne libi šutirati iz gotovo svih pozicija.

Vladan Danilović (18, Borac Banja Luka, vezni red)

Osamnaestogodišnji Danilović je prošle sezone odigrao 22 utakmice za banjalučki Borac u Prvoj ligi RS, postigao dva gola i bio važan “kotačić” u povratku Borca u Premijer ligu BiH.  S obzirom da je prošle sezone dobio povjerenje Vuleta Trivunovića, a ove  Željka Vranješa, evidentno je da mladi Danilović ima veliki potencijal. Vladan ima odlične fizičke predispozicije, razoran udarac, a pružio je veoma dobre dvije partije u pobjedama Borca protiv Čelika i GOŠK-a. Ako nastavi sa kvalitetnim igrama,  mogao bi biti otkrovljenje u novoj sezoni PL BiH i sasvim sigruno da će se naći na spisku U19 selekcije BiH u predstojećim kvalifikacijama.

(Reprezentacija.ba)