Kao bomba odjeknula je vijest kako je makedonski Rabotnički sa turskim Fenerbahceom dogovorio prodaju 17-godišnjeg Eljif Elmasa za čak šest miliona eura.

Dok iz Bosne i Hercegovine igrači odlaze za siću, vrijedi se zapitati kako su Makedonci uspjeli prodati igrača za toliki iznos. Vrlo jednostavno, odlučili su od njega sami napraviti gotov proizvod.

Za razliku od npr. FK Sarajevo koji svom najvećem talentu Nedimu Hadžiću još uvijek ne da pravu priliku nego se oslanja na “polovnjake” iz regiona, Elmsa je već sa 16 godina debitovao za prvi tim Rabotničkog i u sezoni 2015./16. odigrao 11 utakmica. Uspio je zabiti jedan gol i jednom asistirati.

U prošloj sezoni odigrao je već 35 utakmica za Rabotnički i pri tome zabio sedam golova i napravio sedam asistencija.

Dok su praktično kod Mehmeda Baždarevića vrata zatvorena za mlađe igrače, makedonski selektor odlučio je pružiti priliku Elmasu da debituje za A reprezentaciju Makedonije, za koju je igrao protiv Španije u junu ove godine.

Makedonski savez shvatio je kako sa mladim selekcijama može biti puno konkurentiji nego li sa njihovom A reprezentacijom, pa su odlučili kroz jačanje mladih selekcija povećati cijenu makedonskog fudbala.

Dok je U21 BiH trenirala bez reflektora po mraku u Vogošći, a članovi Izvršnog odbora lobirali kojeg će to prijatelja ili rođaka zaposliti kao trenera ili administrativca u nekoj od selekcija, Makedonci su odabrali su najbolje trenere i pomoćnike, te ponudili U21 timu najbolje uslove rada. Nisu se zadovoljili učešćima u baražima (elitnim kvalifikacijama) i to je urodilo plodom, pa je U21 Makedonija učestvovala na proteklom Europskom prvenstvu gdje je uveliko digla cijenu cijelom makedonskom fudbalu.

Na tom Europskom prvenstvu (iako je od nekih igrača bio mlađi i pet godina) junak naše priče odigrao je tri utakmice u grupnoj fazi za Makedoniju te ubilježio jednu asistenciju (u svakom meču je ulazio sa klupe i pružio veoma dobre partije u duelima protiv Španije, Portugala i Srbije).

Zbog takvog razmišljanja makedonskih klubova i Fudbalskog saveza Eljif Elmas, makedonski reprezentativac koji ima 17 godina vrijedi šest miliona eura, a najbolji mladi igrači odlaze iz domaćih klubova za 25.000 – 100.000 eura.

I još se takvi transferi predstavljaju velikim uspjehom menadžmenta klubova.

(Reprezentacija.ba)