Fudbalska reprezentacija BiH u borbu za plasman na Euro 2020 krenut će sa novim selektorom, ali i sa nekim novim igračima koji predstavljaju budućnost reprezentacije.

Na golu u narednim kvalifikacijama prvi izbor će biti Asmir Begović. 

Gledajući trenutno stanje kao novi stoperski par mogli bi se lako nametnuti Jozo Šimunović (još uvijek čekamo debi za BiH) i Dario Đumić koji je u utakmicama protiv Belgije i Estonije osim solidne kvalitete pokazao i promišljenu drskost i srčanost koja nedostaje našim drugim stoperima. Nadamo se dobroj formi Ermina Bičakčića, ali i prilici za Samira Memiševića, s vremenom i Marka Mihojevića.

Dario Đumić (Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba)

Na lijevom beku neupitan je Sead Kolašinac. Problematična je pozicija desnog beka. Od odlaska Mensura Mujdže BiH tu nema pravo rješenje, a ne nazire se ni igrač koji bi se mogao pojaviti u narednih godinu-dvije i dobro zatvoriti tu poziciju. Kod selektora Blaževića i Sušića na pozicijama bekova često su znali uspješno igrati vezni igrači Zahirović, Salihović, Ibričić, pa čak i napadač Zec, pa nije isključeno da i novi selektor tu postavi nekog od igrača kojem to nije matična pozicija. Do bolje solucije, za sada su tu rješenja Vranješ, Vršajević i Sušić. Ne treba zaboraviti i da je Muhamed Bešić uspješno u Ferencvarošu igrao na ovoj poziciji.

U sredini veznog reda naredne kvalifikacije trebali bi nositi Bešić i Pjanić. Srčanog Lulića zbog njegove “velike potrošnje” selektor će zbog napora vjerovatno čuvati za one “teže” utakmice, dok bi se u onim “lakšim” prilika morala dati novim igračima. BiH tu ima svijetlu budućnost, jer su Milošević i Hadžiahmetović sa svojim odličnim razvojem, ali i  Krunić, Prcić, Gojak i Redžić igrači od kojih će neko uz kvalitetan rad sigurno postati velikim igračem. Za nadati se kako će za BiH zaigrati i supertalentovatni njemački reprezentativac Dženis Burnić (zadnji vezni).

Džeko za sada bez pravog nasljednika (Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba)

Nažalost u napadu ni Hodžić, ni Bajić, ni Kodro nemaju kontinuitet u napretku karijere kakav su u svoje vrijeme imali Džeko i Ibišević. Stoga se svi nadamo kako će Edin Džeko nositi dres Bosne i Hercegovine još dva kvalifikaciona ciklusa. Uz baklje i prekidanje utakmica, ali i nepovjerenje navijača prema reprezentaciji, Džekina odluka o napuštanju reprezentacije sigurno će doći ranije nego planirano.
Nadamo se dobrom zdravlju Milana Đurića, a u napadu će Džeki i Đuriću društvo praviti  krilni napadači Duljević, Hajrović, Višća, ali možda i Milošević koji u Konyasporu nerijetko igra centarfora ili krilnog napadača… Iz mlade reprezentacije u ovom trenutku kao prvi pik izgleda Demirović.

Dakle, budemo li imali dobar zdravestveni bilten ne treba očekivati prevelike promjene u reprezentaciji BiH, ali za dobro sutra bh. tima svi navijači očekuju što raniju afirmaciju najboljih mladih igrača, da se ne ponovi situacija iz ovih kvalifikacija da nove igrače uigravamo u nekoj novoj odlučujućoj utakmici protiv Belgije.

(BIH.ba)