Begović i Kolašinac danas slave rođendane

Golman naše reprezentacije Asmir Begović, kao i naš defanzivac Sead Kolašinac danas slave rođendane.

Asmir Begović je rođen 20. juna 1987. godine u Trebinju i danas slavi svoj 30. rođendan, dok je Sead Kolašinac rođen 20. juna 1993. godine u Karlsruheu i danas slavi 24. rođendan.

Osim istog datuma rođenja, Begovića i Kolašinca veže činjenica da su obojica nastupali za druge omladimske reprezentacije, nakon čega su zaigrali za Bosnu i Hercegovinu. Begović je prošao sve selekcije Kanade, a Kolašinac Njemačke. Ipak, srce je reklo – Bosna i Hercegovina!

Asmir Begović

Begović je protekle dvije sezone branio za londonski Chelsea, a od naredne će biti na golu Bournemoutha.

Prve fudbalske korake napravio je u Njemačkoj odakle mu je porodica izbjegla u ratu. Kasnije sele u Kanadu, a profesionalnu karijeru je  započeo u Portsmouthu. Zatim je igrao i za belgijski La Louviere, Macclesfield, Bournemouth, Yeovil, Ipswich, Stoke City i trenutno Chelsea.

U dresu A reprezentacije je upisao 57 nastupa, a za naš nacionalni tim je debitovao u oktobru 2009. godine u meču protiv Estonije.

Sead Kolašinac

Sead Kolašinac je nakon šest godina napustio njemački Schalke i od naredne sezone nastupat će za londonski Arsenal.

Naš defanzivac u sezoni iza sebe ima 36 odigranih mečeva za Schalke, tri postignuta gola i devet asistencija (sva takmičenja)

Kolašinac je karijeru započeo u omladinskom pogonu Karlsruhea prije devet godina, da bi zatim prešao u U17 momčad Hoffenheima, a nakon toga u juniorski tim Schalkea.

U Schalkeu se zadržao sve do danas, a prekomandovanje u prvi timu je izborio još 2012. godine.

Ugovor sa ovom ekipom ga veže do ljeta naredne godine.

U dresu A reprezentacije BiH je upisao 23 nastupa, a debitovao je u novembru 2013. godine u meču protiv Argentine.

Ovim putem u ime svih navijača Bosne i Hercegovine čestitamo rođendane našem Asmiru i Seadu, te želimo mnogo sreće i uspjeha na nogometnim terenima, kao i van njih u njihovim privatnim životima

(Reprezentacija.ba).