Selektor rukometne reprezentacije BiH uoči duela sa Španijom

Rukometnu reprezentaciju BiH, u srijedu, očekuje izuzetno važna utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj. Bh. rukometaši u dvorani “Mirza Delibašić“ ugostit će Španiju, aktuelnog vicešampiona Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pred nama je utakmica sa Španijom i potpuno smo fokusirani samo na njih. Sve je u našim rukama i ne zavisimo ni od čega drugog. Reprezentativci su došli motivisani iz svojih klubova. Svakim treningom pokušavamo da poboljšamo sve segmente igre i usavršimo naš koncept koji smo zamislili”, kaže selektor bh. rukometaša Bilal Šuman i dodaje:

“Španija je favorit, to je selekcija koja je osvajala medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima. Međutim, fokusirani smo na nas. Imamo i veliku motivaciju, želju i volju počevši od igrača do stručnog štaba, da se po prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo. To nam je cilj i za njega ćemo učiniti sve. Nakon Španije ćemo se okrenuti Austriji, ali u ovom trenutku ona nam je daleko. Imamo jaku bazu u odbrani s kojom možemo igrati sa svim selekcijama. Želimo što više napada u roku od 60 minuta, a onda imamo više šansi da pređemo granicu od 30 golova. To nam je cilj”.

Bh. selektor se osvrnuo na činjenicu da Španija dolazi u Sarajevo u nešto podmlađenom sastavu, jer je već osigurala prvo mjesto u grupi 3.

“Španci dolaze u malo izmijenjenom sastavu, ali oni imaju veliki izbor igrača. Dolaze u jakom sastavu, ali ćemo učiniti sve da pobijedimo i da dobrom igrom zaslužimo plasmana na EURO 2018”, jasan je Šuman.

O tome što se igra u Sarajevu, a ne u Goraždu, Šuman kaže da je nebitno, jer je najvažnije šta će igrači pokazati na parketu, bez obzira na to kakva će podrška biti sa tribina.

“Nebitno je gdje igramo, jer znamo šta želimo uraditi. Sarajevo je nekada bilo domaćin sjajnih utakmica u prepunim dvoranama, a znalo se igrati i pred polupraznim tribinama. Važno je da mi uradimo ono što treba na terenu. Moramo pokazati volju i želju, koju definitivno imamo”, istakao je bh. selektor.

Iskusni bekovski par bh. tima Nikola Prce i Mirsad Terzić dobro znaju protiv koga će u srijedu izaći na megdan.

“O Španiji ne treba puno pričati. Iskoristili smo maksimalno dane koje smo proveli zajedno. Dvije bitne utakmice su pred nama. Nakon svakog okupljanja vidimo napredak i nadam se da ćemo to pokazati protiv Španije. Što se tiče publike, koliko god je dođe, na kraju igrači igraju. Dovoljno smo iskusni da možemo i pred praznom dvoranom igrati, ali je mnogo ljepše kada je puna. Stoga bih pozvao navijače da dođu u što većem broju u ‘Skenderiju’. Mislim da smo neke utakmice završavali protiv ne previše jakih protivnika sa 15 postignutih golova što je ispod svakog nivoa. Sada mnogo više trčimo i lakše dolazimo u poziciju za šut. Tranzicija iz odbrane u napad nam je mnogo bolja”, kazao je Terzić.

Prce, koji je tokom svoje karijere imao priliku igrati za nekoliko španskih klubova, smatra da to što Španija dolazi sa podmlađenim sastavom može biti “mač sa dvije oštrice”.

“Svaka je utakmica bitna, tako i ova protiv Španije. Možda protiv Španije ne toliko bitna, a može biti i odlučujuća utakmica. To što su Španci u izmijenjenom sastavu može biti plus, ali i minus. Ti stariji koji su izborili prvo mjesto u grupi, sigurno ne bi bili motivisani, kao ovi mlađi”, zaključio je Prce.

Utakmica petog kola grupe 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj između BiH i Španije igraće se, u srijedu, uvečer u 18 sati u srajevskoj dvorani “Mirza Delibašić”. Nakon četiri odigrana kola Španija je lider sa osam bodova, slijedi je BiH sa četiri, dok Austrija i Finska imaju po dva.

Na EURO 2018 plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Direktna plasman ostvarila je samo Hrvatska, kao domaćin prvenstva koje će se igrati od 12. do 28. januara 2018. godine.

Ulaznice za utakmicu u prodaji su na platou ispred “Skenderije“ i u ulici Ferhadija po cijenama 10 i 12 KM. Online se mogu kupiti na portalu kupikartu.ba

(Reprezentacija.ba)