Mladi i seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine Ermin Zec ubilježio je stoti nastup u Turskoj.

Brzonogi napadač Genclerbirligija dobio je posebno priznanje i čestitke od strane svog kluba, ali i Fudbalskog saveza Turske.

– Bilo je i lijepih i teških trenutaka, ali čini se kao da sam jučer došao u Tursku. Ovdje mi je lijepo, način života mi odgovara i naravno puno mi znači profesionalizam koji vlada u Genclerbirligiju. – poručuje Ermin Zec.

Ermin je u Gencler došao iz Šibenika 2010. godine, a svoje prve profesionalne fudbalske korake napravio je u bugojanskoj Iskri.

– Šibenik pamtim kao izuzetno lijepo iskustvo. Činjenica da sam postigao više od 30 golova u nešto više od 80 utakmica, svakako je još jedan razlog za lijepe uspomene, a kako zaboraviti i da sam u dresu Šibenika dobio poziv fudbalske reprezentacije BiH. – prisjeća se Zec.

Ermin Zec debitovao je za reprezentaciju u prijateljskom susretu protiv Slovenije u Mariboru. Miroslav Ćiro Blažević uveo ga je na poziciju desnog beka, iako je napadač, a to mu opravdao njegovom velikom brzinom.

– Uvijek su treneri moju brzinu koristili na različite načine, ali najviše na ofanzivnim pozicijama. To mi je bilo iznenađenje da zaigram po prvi put za reprezentaciju u zadnjoj liniji, ali sam se dobro snašao i dobio pozitivne kritike i selektora i navijača. – govori Zec.

Fudbalska reprezentacija BiH ostvarila je senzacionalan uspjeh plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Postoji li u Erminu Zecu želja da zajedno sa Zmajevima otputuje u Brazil, ali i kako u Turskoj gledaju na uspjeh našeg nacionalnog tima.

– Fudbalska publika u Turskoj uvijek je imala određene simpatije prema BiH. Sigurno je da će puno njih na Mundijalu navijati upravo za nas, a iskreno mislim da će i puno ljudi iz cijelog svijeta navijati za našu državu, jer nakon svega što smo prošli napraviti jedan ovakav uspjeh, je uistinu velika stvar koja neće proći nezapaženo.

Što se tiče reprezentacije i mog poziva. Nikada se nisam želio nametati preko novina, medija, menadžera… I kod selektora Blaževića, a i kod selektora Sušića uvijek sam davao svoj maksimum, a svakako da mi je mogući poziv u reprezentaciju motiv da na svakom treningu i na svakoj utakmici iskoristim i onaj posljednji atom snage i energije kako bih dodatno napredovao i zaslužio poziv u nacionalni tim. – poručuje iskreno Ermin Zec.

(Reprezentacija.ba)