Sarajevo i Široki u borbi za trofej Kupa BiH

Danas se sa početkom u 18,00 sati na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” igra prva finalna utakmica Kupa BiH između Sarajeva i Širokog Brijega uz direktan TV prijenos na ArenaSport.

Sarajevo je jedina ekipa u BiH koja ima mogućnost da osvoji oba trofeja, s obzirom da se tri kola prije kraja šampionata nalazi na drugom mjestu sa tri boda zaostatka za Željezničarom.

S druge strane, Široki Brijeg sezonu može spasiti osvajanjem Kupa i izlaskom u Europu, jer trenutno igra Ligu za opstanak.

Sarajevu će ovo biti osmo finale u Kupu BiH (osvojeno pet trofeja), a Širokom Brijegu sedmo (osvojena dva trofeja).

“Smatram da je velika privilegija, čast i zadovoljstvo biti učesnik finala najmasovnijeg takmičenja, ali ujedno i velika obaveza. Moramo istrajati i svi zajedno dati maksimum da obradujemo svoje vjerne navijače. Sarajevo ovog momenta ima snage i učinit ćemo sve da dođemo do trofeja. Ako Široki Brijeg u dvije utakmice bude bolji od nas smoći ćemo snage da im čestitamo”, kazao je trener Sarajeva Mehmed Janjojš.

Anel Hebibović i Mehmed Janjoš

Strateg Širokog Brijega, Goran Sablić smatra da se pitanje pobjednika Kupa neće riješiti u prvom susretu.

“Znamo što želimo i tako ćemo se postaviti. Želimo pozitivan rezultat, što znači ne primiti gol, a ako je moguće postići ga. Iako, ne vjerujem da će se u prvoj utakmici riješiti pitanje pobjednika Kupa BiH”, istakao je Sablić.

Goran Sablić

Zanimljivo da će ovo biti drugi put da se u finalu Kupa sastaju Sarajevo i Široki Brijeg.

Prije 12 godina Sarajevo je bilo uspješnije (Sarajevo pobijedilo u Širokom sa 1:0, dok je na Koševu bilo 1:1) i osvojio trofej.

Večerašnji meč sudit će Ognjen Valjić (Banja Luka), a asistirat će mu Davor Beljo te Amer Macić (obojica Mostar).

(Reprezentacija.ba)