Prvi meč polufinala

Večeras od 20.45 na čuvenom Louis II stadionu Juventus bh. reprezentativca Miralema Pjanića (27) igra prvi polufinalni susret Lige šampiona protiv Monaca.

Bit će to šesti međusobni okršaj ove dvije ekipe, koje su se prvi put sastale u polufinalu sezone 1997/98.

Tada je bolji u dvije utakmice bio Juventus, slavivši s ukupnih 6:4 (4:1, 2:3).

Njihov sljedeći duel datira iz 2009. godine, kada je Monaco u prijateljskom meču nakon penala slavio s 2:1.

Posljednji put sastali su u četvrtfinalu sezone 2014/15, kada je također uspješniji bio Juventus i to za samo jedan pogodak.

Odluka je pala u Torinu, gdje je Juve slavio s 1:0, dok je revanš u Monacu završen bez pogodaka.

Talijanski tim pak nikada nije slavio u Monacu, a porazna činjenica je da je dobio svega jedan od 11 polufinalnih mečeva na strani.

Protiv sebe će ovaj put imati i sjajnu formu Monaca, koji je ove sezone dobio šest od sedam evropskih mečeva kod kuće.

“Juventus je sjajan protivnik s mnogo iskustva i očekujemo vrlo težak dvomeč. Moramo biti na visini zadatka, prvenstveno u odbrani. Znam da će moji igrači 100% odgovoriti zadatku i psihički i fizički. Vrlo je važno da ostvarimo prednost u prvoj utakmici”, rekao je trener Monaca Leonardo Jardim na jučerašnjoj press konferenciji.

Veliki respekt prema protivniku imaju i u Juventusu, čiji je trener Massimiliano Allegri istakao kako će njegovom timu za finale biti potrebne dvije vrlo dobre predstave.

“Gledajući našu i njihovu statistiku, prirodno je da ljudi očekuju utakmicu napada protiv odbrane, ali nogomet nikada nije tako jednostavan. Monaco je dobio 13 od posljednjih 15 mečeva, postigao mnogo golova, često u finišu utakmice. Imajući to u vidu, moramo biti fokusirani, odati im poštovanje koje zaslužuju, ali i biti svjesni da će nam za finale trebati dvije vrlo dobre predstave. Momci znaju kako izaći na kraj s njihovim prednostima”, rekao je Allegri.

Dok će Juventusu nedostajati samo Pjaca i Rugani, Monaco bi se s druge strane mogao susresti s velikim problemima, jer su za večerašnji nastup upitni standardni Sidibe i Bakayoko.

(Reprezentacija.ba)