Salihamidžić tri puta bio sudionik polufinala, uspio osvojiti i trofej

Nakon dugih sedam godina, Bosna i Hercegovina će imati predstavnika u polufinalu Lige šampiona.

Opet će to biti Miralem Pjanić, ovaj put s Juventusom, koji će u borbi za mjesto u Cardiffu igrati protiv Monaca.

Pjanić je prethodno igrao polufinale u sezoni 2009/10, kada je s Lyonom porazom u obje utakmice pretrpio eliminaciju od Bayern Munchena (0:1, 0:3).

Prije Pjanića u polufinalu najjačeg klupskog takmičenja igrala su još tri bh. igrača, a to se odnosi na period od 1993. do danas, otkad se Liga šampiona igra u trenutačnom formatu.

Prvi kojem je to pošlo za rukom bio je Muhamed Konjić, koji je u sezoni 1997/98 s Monacom poražen od Juventusa.

Prvi duel u Torinu Juventus je dobio s 4:1, dok je revanš pripao Monacu rezultatom 3:2.

Godinu dana kasnije, u sezoni 1998/99, isti uspjeh ponovio je Hasan Salihamidžić s Bayern Munchenom, kojem je protivnik u polufinalu bio Dynamo Kiev.

U prvom meču u Ukrajini bilo je 3:3, dok je Bayern dobio revanš na domaćem terenu s 1:0.

Salihamidžić je nastupio i u legendarnom finalu protiv Manchester Uniteda, koji je tada slavio spektakularnim preokretom u sudijskoj nadoknadi s 1:2.

Duel Real Madrida i Bayern Munchena u sezoni 1999/00 donio je prvi bh. okršaj u polufinalu, kada su snage odmjerili Elvir Baljić i Hasan Salihamidžić.

Uspješniji je tada bio Baljić, čiji je tim prvi meč na Santiago Bernabeu dobio s 2:0, dok je u revanšu na tadašnjem Olympiastadionu bilo 2:1 za Bayern.

Real Madrid je potom u finalu deklasirao Valenciju s 3:0, a Baljić se uspio okititi titulom prvaka Evrope, iako je meč presjedio na klupi.

Treća sreća za Salihamidžića i društvo uslijedila je u sezoni 2000/01.

Bayern se tada u polufinalu revanširao Real Madridu, dobivši oba meča (1:0, 2:1), da bi u finalu nakon penala za svoju treću titulu savladali Valenciju.

(Reprezentacija.ba)