Pirić za Reprezentacija.ba govorio o sjajnom golmanskom učinku ove sezone, borbi za naslov prvaka sa Zrinjskim, reprezentaciji BiH…

Odluka da i pored brojnih inostranih ponuda obuče dres aktuelnog prvaka naše države Zrinjskog, za bivšeg mladog i sadašnjeg “A” reprezentativca Bosne i Hercegovine, Kenana Pirića (22), pokazala se kao pun pogodak.

Pirić je na devet nastupa za Zrinjski u ovoj polusezoni čak šest puta sačuvao svoju mrežu, uključujući posljednjih pet susreta.

O tome, kao i borbi za naslov prvaka, golmanskim uzorima, te nacionalnoj selekciji, Pirić je govorio u intervjuu za Reprezentacija.ba.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Ne mogu reći da sam samo ja zaslužan za to, zaslužna je cijela ekipa. Zadnja linija posebno, jer imamo stvarno dobru odbranu. I pored startne postave tu je četiri-pet stopera, svaki je kvalitetatan na svoj način, svaki koji igra doprinese svojom igrom i daje mi sigurnost. Dobro se slažemo i odlično smo se uklopili, jer sam ja došao tek na polusezoni”, ističe Pirić.

Kod penala slijedi instinkt

Zrinjski je proteklog vikenda remizirao na gostovanju sa Slobodom (0:0), prepustivši ponovo čelnu poziciju Željezničaru, koji mu bježi bod.

Do kraja nas očekuje neizvjesna borba za prvaka, a Pirić smatra kako bi odluka mogla pasti na Grbavici u direktnom okršaju sa Željezničarom.

“Sigurno da smo nezadovoljni bodom, jer smo išli na pobjedu u Tuzli. Po prikazanom smo imali pet-šest stopostotnih šansi, ali lopta nije htjela u gol i završilo je neriješeno. Mislim da bi meč na Grbavici i taj derbi Sarajevo – Željezničar mogao odlučiti prvaka. Ali, ostalo je još da se odigra pet kola i bit će stvarno neizvjesno do samog kraja”.

Pirić se pokazao i kao stručnjak za penale, odbranivši tri ove sezone, čime je došao do procenta uspješnosti od 50% u karijeri (6/12).

Ipak, kako kaže, ne vježba ih posebno, već se u utakmicama kod tih situacija vodi instinktom.

“Skoro da nikako ne vježbam. Ne trudim se nešto posebno po tom pitanju, ali kad dođu utakmice, jednostavno to je stvar trenutka, odaberem stranu i ispostavi se da pogodim”.

Neuer najbolji

Za Pirića nema dileme ko je u ovom trenutku najbolji svjetski golman.

“Gledajući formu, odbrane, ali i igru nogom, mislim da je Neuer najbolji i najkompletniji golman. Nastojim od svakog pokupiti nešto kad gledam utakmice. Trudim se da budem što bolji i da se na treningu usavršavam”.

Proteklog mjeseca je ponovo dobio poziv u bh. državni tim, gdje na treninzima ima priliku učiti od Begovića i Šehića.

“Prelijep je osjećaj biti sa takvim zvijezdama kakve su Begović, Džeko, Pjanić… To mi daje motiv više da radim što bolje u nastavku i da se trudim biti što bolji. Naravno, gledajući samo Begovića i Šehića, a i uz trenera Gušu, može se mnogo toga naučiti. Još sam mlad, moje vrijeme tek dolazi. Moje je samo da upijam, gledam, jer se gledajući najbolje može naučiti. Bude na treningu i trenutaka kada mi Begović priđe i podijeli par savjeta jer je iskusniji. Uglavnom su to sve dobri momci”, zaključio je Pirić za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)