Vikend iza nas obilježio je fantastičan gol našeg Zvjezdana Misimovića za kineski Guizhou, ali ustat će upamćen i gol Edina Džeke protiv Hulla, te Senada Lulića u pobjedi Lazija nad Cagliarijem.

Engleska – Premiership

Naša dva reprezentativca iz engleskog Premiershipa su imali prilično uspješan vikend. Asmir Begović je sa Stoke Cityem ostvario domaći trijumf nad ekipom West Hama rezultatom 3:1. Begović je izuzev male greške kod primljenog gola za 0:1, veoma dobro odradio svoj dio posla. 

Edin Džeko je sa Cityem slavio na gostovanju kod Hulla, 0:2. Poveli su Građani preko Silve u 14. minuti susreta, a Džeko koji je odigrao svih 90 minuta ovjerio je pobjedu pred sami finiš susreta.

Njemačka – Bundesliga

Ekipa Schalkea je u petak navečer gostovala kod Augsburga u okviru prvog susreta 25. kola njemačke Bundeslige, te ostvarila 14. ligašku pobjedu. Briljirao je naš reprezentativac Sead Kolašinac koji je izabran i za najboljeg pojedinca susreta. Utakmica je završena rezultatom 1:2, a naš Zmaj je upisao asistenciju kod drugog gola "Rudara".

Bičakčićev Braunschweig je na domaćem terenu remizirao protiv neugodnog Wolfsburga sa 1:1, a naš stoper je upisao novih 90 minuta. Remi koji je Braunschweigu ostavio nadu za opstankom u ligi. 

Freiburg je danas gostovao kod E. Frankfurta i na iznenađenje mnogih trijumfovao rezultatom 1:4. Nažalost našeg beka Mensura Mujdže nije bilo na terenu. On je ovaj susret posmatrao sa klupe za rezerve. 

Isto tako je utakmicu propustio i Vedad Ibišević. No, Vedo nije igrao zbog zarađene suspenzije zbog crvenog kartona. Njegov Stuttgart je na gostovanju kod Werdera podijelio bodove, 1:1.

Sejad Salihović je prokockao dvostruku prednost na domaćem terenu protiv Mainza. Već u trećoj minuti Sejo je promašio penal, no Hoffenheim je ipak stigao do prednosti od 2:0 i činilo se da će tri boda ostati u Sinsheimu. Ipak Mainz je u nastavku sa 4 gola šokirao domaće i odnio puni plijen.

Bio je ovo Salihovićev jubilarni 150. nastup za Hoffenheim. A promašeni penal bio je prvi nakon aprila 2012. godine.

Kapiten Emir Spahić je sa Bayerom gostovao kod neumoljive mašinerije, Bayerna. Bavarci su porazili Apotekare rezultatom 2:1. a Spahić je odigrao svih 90 minuta. 

Zanimljvo, nakon 25 odigranih kola posljednja tri mjesta njemačke Bundeslige pripadaju klubovima u kojima nastupaju naši Zmajevi. Posljednji je Braunschweig, zatim Ibiševićev Stuttgart, a onda Mujdžin Freiburg.

Hoffenheim se nalazi na sredini tabele, tačnije na 10. mjestu. Spahićev Bayer je serijom loših rezultata pao na 4. poziciju, dok je Schalke našeg Kolašinca preuzeo treće mejsto sa bodom manje od drugoplasirane B. Dortmund.

U narednom kolu sastaju se Schalke – Braunschweig i Bayer – Hoffenheim.

Rezervni golman naše reprezentacije Jasmin Fejzić je sa Aalenom poražen na domaćem terenu od Bochuma rezultatom 0:2. U timu Bochuma nastupio je i Adnan Zahirović.

Italija – Serie A

Dobru partiju pružili su danas fudbaleri Lazija na gostovanju kod Cagliarija. Trud je nagrađen trijumfom od 0:2. Senad Lulić je lijepim golom u 19. minuti susreta doveo rimsku momčad do vodstva, a Keita je u drugom poluvremenu ovjerio trijumf.

Miralem Pjanić sa Romom sutra navečer na Olimpico stadionu igra protiv Udinesea.

Turska – Super liga

Po prvi put ove sezone bh. veznjak Haris Medunjanin utakmicu Gaziantepspora je započeo sa klupe za rezerve. Njegov tim je ostvario minimalnu gostujuću pobjedu nad timom Konyaspora. Strateg Gaziantepa, Yakin je odlučio dati malo odmora našem Harisu koji je u igru ušao u 67. minuti susreta. Pobjeda kojom su "Sokolovi" stvorili šansu izbore plasman na mjesta koja obezbjeđuju europska natjecanja naredne sezone.

Ognjen Vranješ je nažalost minimalno poražen na gostovanju kod Eskisehirspora, dok je ibričićev Erciyespor je poražen na gostovanju kod lidera Fenerbahcea.

Hajrovićev Galatasray je odigrao susret bez golova kod Karabukspora. Naše Zmaja za ovaj susret nije bilo u konkurenciji Mancinijevog tima.

Ukrajina – Premier liga

Ovoga vikenda startala je i druga polusezone ukrajinske Premier lige. Naš jedini reprezentativac u pomenutom šampionatu je Toni Šunjić. On je sa Zoryom remizirao na gostovanju kod Vorskle rezultatom 1:1.

Kina – Super liga

Fantastičan gol iz slobodnog udarca postigao je naš virtuoz Zvjezdan Misimović u pobjedi Guizhou Renhea od 2:0. Misimović je ušao sa klupe i postigao gol koji je oduševio domaću publiku na tribininama.

Hrvatska – HNL

Zoran Kvržić je zbog povrede propustio prijateljski susret između BiH i Egipta. Nažalost, on se još uvijek nije oporavio od povrede i nije konkurisao u subotnjoj pobjedi Rijeke nad zagrebačkom momčadi Lokomotiva, 3:2.

Hajduk je gostovao kod Osijeka i u 95. minuti susreta izborio bod, koji ih je ostavio u utrci za prvaka Hrvatske. Nastupe za tim iz Splta su upisala naša dva Zmaja,. Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić. U narednom kolu nas očekuje najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama.

Belgija – Jupiler liga

U nedjelju se odigralo posljednje kolo regularnog dijela Jupiler lige Belgije.

Zukanovićev Gent je lovio pobjedu nad Waregemom kako bi izborio bolju situaciju u play-offu. Bili su bolji, ali nisu imali sreće. Waregem je slavio pobjedu od 0:1.

Zbog dosta komplikovanog sistema takmičenja, mjesta koja osiguravaju "europsku scenu" su još uvijek otvorena za većinu timova iz Jupiler lige. Prvaci nakon regularnog dijela su igrači Standarda za kojeg nastupaju naša vjerovatno dva buduća reprezentativca, Dino Arslanagić i Deni Milošević.

Austrija – Bundesliga

Novopečeni bh. reprezentativac Anel Hadžić je sa Sturmom remizirao protiv bečke Austrije, 1:1. Hadžić je odigrao svih 90 minuta i bio jedan od najboljih na terenu.

Bosna i Hercegovina – Premijer liga

Treći golman reprezentacije Bosne i Hercegovine Asmir Avdukić je sa banjalučkim Borcem remizirao na domaćem terenu protiv mostarskog Veleža. 

Nastavilo se takmičenje i u Premier lig Rusije, a Elvir Rahimić nije igrao u pobjedi CSKA nad Zenitom. Boris Pandža je odigrao svih 90 minuta u remiju Gornika i Pogona. Pomenimo i odličan gol našeg internacionalca Semira Štilića iz slobodanjak u poljskom derbiju između Legie i Wisle, 2:2.

(Reprezentacija.ba)