Miske o oproštajnoj utakmici, reprezentaciji, životu poslije odlaska u mirovinu…

Otkako je okačio kopačke o klin, nekadašnji bh. reprezentativac, Zvjezdan Misimović (34), rijetko se oglašava u medijima.

Popularni Miske odlučio je reći definitivno zbogom nogometu početkom ove godine, nakon što se u julu 2015. reaktivirao da pomogne Beijing Renheu. Tada je Misimović napravio vjerovatno rekordni bh. transfer jer je za samo četiri mjeseca angažmana zaradio nevjerovatnih 1,2 miliona eura. Da se pitalo navijače Bosne i Hercegovine sakupili bi i duplo veći iznos samo da još godinama uživaju u Zvjezdanovim majstorijama – jer objetivno mogao je još igrati godinama.

Sa Zvjezdanom Misimovićem Reprezentacija.ba portal razgovarao je u njegovom rodnom Minhenu u “Ćevabdžinici 10” u kojoj je čest gost sa svojom suprugom i tri sina, a čiji su vlasnici Bosanci braća Tarik i Amer Alić iz Ilijaša.

“Čest sam gost u Ćevabdžinici 10, kod mog prijatelja Amera. Ćevabdžinica ima simpatično ime, a i hrana je super. Mogu svakom preporučiti da navrati u 10-ku”, poručuje Miske na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Okrenuli smo se važnijim temama. Od reprezentacije BiH, čiji je najbolji asistent svih vremena, oprostio se još 2014. godine, nedugo nakon nastupa na historijskom SP-u u Brazilu. Iako je od tada prošlo skoro tri godine, Misimović još nije odigrao oproštajni meč u dresu našeg državnog tima.

Da li Miske ima neku ideju kako bi trebala izgledati njegova oproštajna utakmica, da li bi reprezentacija BiH igrala protiv Njemačke, Wolfsburga ili neke selekcije njegovih izabranih prijatelja.

“Nema ništa još od oproštajne utakmice. Davno je bilo priče o tome, još prije dvije i po godine, kada sam se prvi put oprostio. Sad u bližem vremenu nismo razgovarali na tu temu, ali vjerovatno da će biti. Što se tiče nekih detalja ili želja, rano je govoriti, jer nismo ništa precizirali”.

Baš kao i u nedavnoj izjavi za njemačke medije, potvrdio je kako je uvijek spreman pomoći bh. reprezentaciji i da je o svojoj novoj ulozi razgovarao s predstavnicima N/FS BiH.

“Nisam nikad rekao da namjeravam biti skaut reprezentacije, ali sam uvijek tu da pomognem. Sigurno da smo pričali i o tome, ali sada ništa konkretno. Smatram da još ima vremena za to”.

Teško mu je napraviti komparaciju između one ekipe u kojoj je on igrao prije nekoliko godina i ove danas, za koju smatra da je na pravom putu da se kvalifikuje na SP.

“Uvijek je teško uporediti ekipu, stil igre i slično. Kada su u pitanju aktuelne kvalifikacije, mislim da smo na dobrom putu i sigurno da će ta utakmica protiv Grčke biti odlučujuća”.

Uživa s porodicom, fudbal samo rekreativno

Sad kada se profesionalno ne bavi nogometom, ima priliku da vrijeme u potpunosti posveti porodici, što prethodnih godina nije bio slučaj.

“Više sam vezan za familiju, što nisam bio u zadnjim godinama. Tako da sad provodim vrijeme uglavnom s djecom i porodicom”.

Miske se ipak nije potpuno zasitio nogometa. Jednom do dva puta sedmično rekreativno igra  nogomet s prijateljima.

Zvjezdan i Štefanija imaju tri sina – najmlađeg Noela, Niku i najstarijeg Luku

“Igram rekreativno. Jedanput, dvaput nedjeljno, u zavisnosti od obaveza. Pokušavamo uvijek da se nađemo i organizujemo druženje”.

(Reprezentacija.ba)