Povodom incidenta na prijateljskoj utakmici selekcija „U-19“ BiH i Srbija koja je igrana u utorak 11.03.2014. godine, u Modriči i prekinuta u 64. minutu kod rezultata 0:0 NS/FS BiH izdaje sljedeće

SAOPŠTENJE:

Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine izražava najiskrenije žaljenje zbog prekida utakmice do kojeg je došlo zbog nacionalističkog skandiranja manje grupe navijača reprezentacije Srbije.

U borbi protiv svih oblika huliganizma, rasizma, nacionalizma i drugih protivzakonitih aktivnosti na stadionima postoji nulta stopa tolerancije u skladu sa kampanjom koju vode UEFA/FIFA, a koju slijedi i NS/FS BIH.

U iskrenom nastojanju da sve naše reprezentativne selekcije igraju utakmice širom Bosne i Hercegovine a na osnovu ranijih pozitivnih iskustava, NS/FS BiH je preduzeo sve potrebne aktivnosti kako bi ovaj susret bio festival fudbala i prilika da se mladi ljudi zbliže i bolje upoznaju.

Sport, a posebno fudbal treba da ujedinjuje ljude i u tom kontekstu najiskrenije vjerujemo da će na predstojećem Svjetskom prvenstvu „A“ reprezentacija BiH imati brojne simpatizere i iz Srbije sa kojom dijelimo ne samo granice već i kulturu, istoriju, običaje.

Svjesni smo činjenice da će uvijek biti onih koji će ovakvim ispadima pokušavati da naruše ugled i prijateljske odnose koje njeguju NS/FS BiH i FS Srbije ali nas ništa neće obeshrabriti, niti zaustaviti, na putu organizacije prijateljskih utakmica svih naših selekcija i saradnje ne samo na sportskom nivou.

Potvrda za to je i sutrašnja utakmica istih rivala u Gradačcu.

Selektor „U-19“ reprezentacije Toni Karačić je jutros odradio trening i kaže da su igrači i on fokusirani na drugu utakmicu i da ne razmišljaju o onome što se juče desilo:

„Mogu samo reći da mi je žao što je došlo do ovoga, mi smo odradili trening, razgovarali o svemu i jedino smo fokusirani na sutrašnju utakmicu. Držimo se našeg plana, jer ovo je prva utakmica ove generacije i želja nam je da vidimo sa kakvim potencijalima raspolažemo. Nemamo baš često priliku da igramo, fali nam utakmica, što je za igrače izuzetno važno. Znam da je selekcija Srbije kvalitetna, ali nas interesuje koliko mi možemo pružiti u tom susretu“.

Prijateljska utakmica BiH-Srbija na programu je sutra u 13:30 sati u Gradačcu.

(Reprezentacija.ba/ Nfsbih.ba)