Naša reprezentacija danas će sa početkom u 18 i 30 u Innsbrucku odigrati prijateljski protiv selekcije Egipta.

Reprezentacija Egipta trenutno se nalazi na 38. mjestu FIFA rang liste. Egipat je u drugoj rundi afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, osvojio prvo mjesto u grupi G sa maksimalnih 18 bodova iz šest susreta.

Ipak selekcija Egipta nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo, nakon što su u baražu ispali od Gane. U prvom susretu Gana je na domaćem terenu deklasirala Egipat sa 6:1, dok su Egipćani u revanšu slavili sa 2:1.

Egipat je ubilježio dva nastupa na Svjetskim prvenstvima,  1934. i 1990. godine. Reprezentacija Egipta osvojila je sedam put Afrički kup nacija, dok su dva puta nastupali na Kupu konfederacija.

Najviše nastupa za Egipat ubilježio Ahmed Hassan-184, dok je najbolji strijelac  Hossam Hassan sa 68 postignutih golova.

Od 22 igrača koja su pozvana za susret sa našom reprezentacijom, najveća zvijezda je fudbaler engleskog Chelsea, Mohamed Salah koji je u 27 odigranih susreta za nacionalni tim postigao 17 golova. Također treba izdvojiti prvotimca Hulla, Ahmeda Elmohamadya, te igrača švicarskog Basela, Mohameda El-Nennya.

Selektor Egipta je Shawky Gharib, koji je preuzeo selektorsku poziciju u novembru 2013. godine kada je naslijedio američkog stručnjaka Boba Bradleya. Gharib je bio selektor mlade reprezentacije Egipta, koja je 2001. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Argentini. Gharib je za susret protiv naše reprezentacije pozvao sedam debitanata.

– u posljednjih 11 susreta, Egipat je ostvario devet pobjeda, jedan remi te poraz od Gane;

– u posljednjih 11 susreta, postigli su 25, a primili 13 golova;

– u posljednjih 16 susreta Egipat je postigao najmanje po jedan gol;

– u posljednjih sedam susreta za Egipat, Mohamed Salah je postigao sedam golova;

–  Shawky Gharib debitovaće na klupi Egipta u susretu protiv naše selekcije.

(Reprezentacija.ba)