Zmajevi će do Svjetskog prvenstva u Brazilu odigrati četiri prijateljska susreta. Prvi je na rasporedu sutra protiv Egipta, a pred našim reprezentativcima su još mečevi u maju i junu protiv Obale Slonovače i Meksika, te najvjerovatnije po dolasku na Svjetsko prvenstvo protiv Santosa 8. juna.

"U svakom slučaju te utakmice iskoristit ćemo kako bi ugirali onu najjaču postavu koju imamo. Svakako, kada imate četiri prijateljske utakmice, to je i sasvim dovoljan broj da date šansu i igračima koji rijeđe dobivaju priliku u kvalifikacionim mečevima." kaže Safet Sušić.

Pape je u šali, pred meč protiv Latvije u Rigi, izjavio kako jedino on može zamijeniti Zvjezdana Misimovića. Popularni Miske zbog povrede propustit će utakmicu protiv Egipta, a njegov izostanak donosi nekoliko mogućih alternativa kada je sastav naše reprezentacije u pitanju.

Sušić je u proteklim mečevima umjesto Misimovića u igru uvodio Izeta Hajrovića. Iako desno krilo po vokaciji, Hajrović je sposoban igrati i kao igrač koji ima zadatak iza napadača, tačnije ulogu polušpica ili playmakera. Izostanak Misimovića mogao bi koristiti i Seadu Kolašincu. Naime, Pape bi se sutra mogao odlučiti probati zbog izostanka Misimovića vratiti Seada Salihovića u vezni red, a to bi otvorilo mogućnost njegovom imenjaku Kolašincu da od prve minute zaigra na poziciji lijevog beka. Da li će Salihović možda na lijevo krilo, Lulić na desno, Pjanić u sredinu, a Hajrović na klupu još uvijek se ne zna, ali sa svestranim fudbalerima, u ofanzivi definitivno neće biti problema.

Na desnoj strani željno se isčekuje povratak Mensura Mujdže. Desni bek Freiburga zbog upale uha propustio je posljednje mečeve svog kluba, no kako je najavio u razgovoru za naš portal, očekuje kako će biti spreman za Egipat. Njegova konkurencija su Avdija Vršajević i Ognjen Vranješ, a ko god zaigra na desnom beku za zadatak će imati čuvanje najboljeg egipatskog igrača, fudbalera Chelsea Salaha.

"Protiv Argentine ćemo u Brazilu najvjerovatnije igrati sa igračem koji će imati klasičnu ulogu zadnjeg veznog igrača. Kod mene i na toj poziciji igrač mora imati jaku tehniku i viziju igre, jer ne treba nam samo klasični destruktivac koji će loptu nabiti na protivničku polovinu ili u aut." poručio je Safet Sušić.

U posljednjim susretima na toj poziciji igrao je Haris Medunjanin čije defanzivne navike nisu na nivou koji iziskuju najjače utakmice. Najbolje smo rezultate pravili kada su na toj poziciji igrali Elvir Rahimić ili Adnan Zahirović, no nažalost dva pomenuta igrača odavno nisu u kombinacijama svojih trenera u klubovima. Kao nova rješenja na toj poziciji nameću se debitanti Anel Hadžić i Sven Sušić. Prema nekim najavama jedan od njih bi mogao dobiti priliku i od prve minute, no Safet Sušić još uvijek se nije izjasnio o sastavu.

Utakmica protiv Egipta je sutra u 18,30 sati na Tivoli stadionu u austrijskom Innsbrucku, a ono što je jasno, Safet Sušić je na teren izvesti sastav za koji smatra da je najjači u ovom trenutku.

(Reprezentacija.ba)