Licitacija imenima kandidata za dres nogometne selekcije BiH već odavno je počela.Tome pogoduje i činjenica da selektor Mehmed Baždarević posljednjih sedmica prati gotovo sve igrače kojima prezime završava sa ić, kako bi sve pogledao na djelu, piše Oslobođenje.

Prije nekoliko dana nam je rekao da je proputovao najmanje 30.000 kilometara kako bi razgovarao, gledao na utakmici ili na treningu, bh. nogometaše, a većina njih će biti na spisku. Međutim, neki od njih neće, uprkos tome što su ih selektor ili njegovi pomoćnici gledali, jer Baždarević sigurno neće gomilati igrače, već će tražiti kvalitet.

Tako će za utakmicu protiv Andore na spisku biti 23 igrača, što je i uobičajeno, s tim što će za prijateljski meč protiv Austrije biti dodato još nekoliko imena, na koja Baždarević ozbiljno računa.

Ipak, uprkos ekskluzivama pojedinih kolega, koji već znaju i imena koja se nalaze na spisku, pa i broj pozvanih, situacija je sasvim drugačija. Baždarević još nije objavio spisak, niti je poslao pozive. To će uraditi danas, a spisak će objaviti tek narednog ponedjeljka i to na konferenciji za medije, na kojoj je spreman odgovarati za svako ime ponaosob.

Baždarević nam je najavio kako će na spisku za kvalifikacioni duel protiv Andore zaista biti 23 imena, te još tri-četiri za prijateljsku utakmicu protiv Austrije, koja se igra 31. marta u Beču. Također, najavio je i nekoliko novih imena, ali okosnicu reprezentacije, kao i do sada, činit će igrači koji su iznijeli kvalifikacije za SP.

– Mi nemamo boljih, nemamo mnogo izbora. Gledao sam ranije spiskove i u kvalifikacijama za SP imali smo 30 igrača, koji su igrali za svoje klubove. Ibišević je bio u top formi, Salihović je igrao, Mujdža je bio standardan, Hajrović jedan od boljih u švicarskoj ligi, a sada sam sretan kada neko od njih zaigra u početnoj postavi . Imamo problema, ali i dalje vjerujem u te momke i poštujem sve ono što su do sada napravili u dresu reprezentacije BiH. Ne krijem spisak, niti ga želim kriti, ali ne vidim razlog da ga objavljujem 15 dana prije i sigurno nikad neću reći samo jednom novinaru, već će svi znati u isto vrijeme, dodaje Baždarević, koji želi stati ukraj “curenju” informacija i iz N/FSBiH.

Na spisku će biti većina igrača koji su i počeli kvalifikacije. Nejasna je tek situacija oko Emira Spahića, stopera Bayer Leverkusena, koji Baždareviću još nije dao konkretnu informaciju oko toga da li će se odazvati ili ne, u slučaju poziva, koji mu je planiran, a nejasno je i to koga će Baždarević zvati od novajlija.

Licitacija je, kako smo već rekli, odavno počela, a najbliži tome da se nađu na spisku su: Ervin Zukanović, Ibrahim Šehić, Edin Cocalić, Semir Štilić i Milan Đurić, s tim što treba napomenuti kako za kvalifikacijski meč protiv Andore u konkurenciji za igru neće biti Toni Šunjić (ima crveni karton), te povrijeđeni i nedovoljno oporavljeni Senad Lulić i Sead Kolašinac, javlja Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)