Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić u ponedjeljak će u austrijskom Innsbrucku okupiti svoje izabranike pred prijateljski meč protiv Egipta koji naši reprezentativci igraju u srijedu 5. marta.

Pape na ovom prvom pripremnom meču u godini kada naša reprezentacija igra na Svjetskom prvenstvu računa na 22 pozvana igrača. Upitan je jedino nastup Zorana Kvržića zbog povrede, dok su trenutno pod statusom povrijeđenih igrača i Mujdža i Kolašinac, no očekuje se kako će biti spremni za meč u srijedu. Mujdža ima problema sa upalom uha, dok je Kolašinac doživio kontuziju vilice. Njihova želja za nastupom u reprezentativnom dresu sigurno je puno veća od tegoba koje im stvaraju njihovi zdravstveni problemi.

Na spisku za Egipat nema dugogodišnjih reprezentativaca Misimovića, Ibričića, Pandže, Rahimića, ali i Zahirovića, Stevanovića…

Misimović je pred novu godinu povrijedio meniskus i upravo se ovih dana vraća u trenažni proces i putovanje iz Kine u Austriju zbog jednog treninga i prijateljske utakmice u ovom trenutku bilo bi suvišno. Ibričić već dvije utakmice svog Kayserija sjedi na klupi, a na prethodnom meču ranije je napustio igru, no nema zvanične informacije zašto je Senijad izostavljen sa spiska. 

Pomalo je nejasno zašto nije pozvan Boris Pandža koji se od prelaska u poljski Gornik Zabrze ustalio u prvom timu svoje ekipe, no gledajući na primjeru Ognjena Vranješa koji je nakon nekoliko nastupa Elazgispor ponovo uvršten u reprezentaciju, moguće da će ovaj provjereni stoper već u narednom meču reprezentacije naći svoje mjesto na spisku, dok Rahimić, Zahirović i Stevanović nisu pozvani zbog činjenice da praktično u protekloj polusezoni nikako ne igraju za svoje timove.

Pape je za ovaj meč pozvao i dva debitanta. Sven Sušić iz Hajduka i Anel Hadžić iz Sturma poslužit će, kako kaže Sušić, za pojačavanje veznog reda naše repreznetacije. Oba igrača kvalitetni su tehnički igrači koji se dobro kreću, pa se uklapaju u Sušićevu koncepciju u kojoj svaki igrač na terenu mora biti kreativan i što bolji tehničar.

Za razliku od meča protiv Argentine Zmajevi bi trebali biti jači za Mujdžu, Salihovića, Lulića, Vranješa i Zukanovića, a biće svakako zanimljivo koji će od dvojice Seja dobiti prednost na poziciji lijevog beka, iskusni i svestrani Salihović kojemu to nije prirodna pozicija ili Kolašinac koji se igrama u svom Schalkeu sve više nameće za prvo rješenje na toj poziciji.

U svakom slučaju Zmajeve očekuje jedna dobra provjera protiv selekcije koja uvijek igra važnu ulogu na svom kontinentalom takmičenju, a oko 15 hiljada naših navijača koji dolaze u Innsbruck na utakmicu definitivno potvrđuju da ćemo u sljedeću srijedu uživati u pravoj fudbalskoj poslastici koju će direktno na male ekrane prenositi FACE TV.

POZVANI IGRAČI ZA MEČ BIH – EGIPAT:

1. Asmir Begović, GK Stoke City FC 2. Jasmin Fejzić, GK VfR Aalen 3. Asmir Avdukić, GK FK Borac Banja Luka 4. Emir Spahić, DF FC Bayer 04 Leverkusen 5. Toni Šunjić, DF FC Zorya Lugansk 6. Sead Kolašinac, DF FC Schalke 04 7. Ognjen Vranješ, DF FC Elazigspor 8. Ervin Zukanović, DF KAA Gent 9. Ermin Bičakčić, DF FC Eintracht Braunschweig 10. Sejad Salihović, MF TsG Hoffenheim 11. Miralem Pjanić, MF AS Roma 12. Izet Hajrović, MF Galatasaray AS 13. Mensur Mujdža, MF SC Freiburg 14. Haris Medunjanin, MF FC Gaziantepspor 15. Senad Lulić, MF SS Lazio Rome 16. Anel Hadžić, MF SK Sturm Graz 17. Tino Sušić, MF HNK Hajduk Split 18. Zoran Kvržić, MF HNK Rijeka 19. Avdija Vršajević, MF HNK Hajduk Split 20. Vedad Ibišević, FW VfB Stuttgart 21. Edin Džeko, FW Manchester City FC 22. Edin Višća, FW Istanbul BB SK.