Pred Bosnom i Hercegovinom je debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu, a po završetku Mundijala početi će kvalifikacioni ciklus za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine. Fudbalska selekcija BiH je dobila status nositelja po grupama, te se možemo pohvaliti kao jedina reprezentacija koja je dobila to priznanje a da prethodno nikada nije nastupila na velikim takmičenjima.

Pred Zmajevima se nameće realan cilj – direktan plasman na Euro. Plasman ispod prva dva mjesta u grupi, u kojoj se još nalaze selekcije Belgije, Izraela, Velsa, Kipra i Andore bilo bi pravo razočarenje.

Od pomenutih protivnika iskustvo igranja na Europskom prvenstvu imaju jedino reprezentacije Belgije i Velsa.

Belgijanci su na Europskom prvenstvu nastupili četiri puta, a 1980. godine postali su viceprvaci Europe. Drugi po redu uspjeh jeste treće osvojeno mjesto 1972. godine, a "Euro" se te godine igrao upravo u Belgiji i ovo je Belgijancima bio debitantski nastup na ovom takmičenju.

Osim ta dva učešća gdje su stigli do trofeja, Belgijanci su još igrali Europski šampionat 1984. godine. Tada nisu uspjeli proći grupnu fazu. Posljednji put na Euru su nastupili 2000. godine kada su bili domaćin takmičenja zajedno sa Holandijom. Isto kao i 1984. godine, šampionat su završili odmah nakon grupne faze.

Selekcija Velsa je svoj prvi i jedini nastup na prvenstvu Starog kontinenta imala 1976. godine, dok su jedini plasman na Mundijal ostvarili davne 1958. godine.

Reprezentacija Izraela koja se teritorijalno nalazi u Aziji od svoga osnivanja takmičila se u tri konfederacije. Zvanična članica UEFA-e postala je 1994. godine. Na Europsko se nikada nisu kvalifikovali, dok su se na Mundijal plasirali 1970. godine.

U redovima nacionalne momčadi Kipra nema zvučnih imena, no poznati su da gaje sličan stil igre kao Grci. Nisu nikada ostvarili plasman na veliko takmičenje, a posljednji kvalifikacioni ciklus za Euro 2012. godine završili su kao posljednji u grupi bez ostvarene pobjede. Iako nisu ostvarili nijednu pobjedu vrijedi istaći remi u Portugalu, 4:4.

Na autsajdera Andoru ne treba trošiti riječi.

Poredak selekcija po trenutnom FIFA rankingu:

Belgija – 11. mjesto

Bosna i Hercegovina – 17. mjesto

Vels – 44. mjesto

Izrael – 53. mjesto

Kipar – 122. mjesto

Andora – 198. mjesto

(Reprezentacija.ba)