Iza nas je jedan dosta uzbudljiv vikend po pitanju klupskih nastupa naših Zmajeva. Golove su postigli Sejad Salihović i naš novopečeni reprezentativac Anel Hadžić. Velike šanse da zabiju gol imali su Džeko i Bičakčić no napravili su velike promašaje. Kao najljepši trenutak svakako vrijedi izvdojiti maestralnu asistenciju Miralema Pjanića u pobjedi Rome.

Engleska – Premiership

Nogometaši Manchester Citya nastavili su tijesnu borbu za prvaka Engleske pobjedom u 27. kolu protiv Stoke Citya. Okršaj naših reprezentativaca Edina Džeke i Asmira Begovića na kraju je pripao Džeko koji je jako teško stigao do trijumfa. 

M. City je slavio minimalnu pobjedu od 1:0, a pobjedonosni gol postigao je Yaya Toure u 70. minuti utakmice. Džeko je kasnije propustio veiliku priliku da udvostruči prednost svoga tima, no spetljao se pred praznim golom i napravio veliki promašaj. Begović je kao i uvijek, bio jedan od boljih u timu Stokea.

Oba Zmaja su upisala svih 90 minuta.

Italija – Serie A

Pjanićeva Roma je u subotu navečer gostovala ekipi Bologne. Također jedna teška utakmica za favorizovanu Romu, no presudio je momenat iz 37. minute kada je Pjanić sjajno asistirao a mladi Nianggolan pospremio loptu u mrežu, 0:1. Gol kojim je Roma stigla do nova tri boda i zadržala korak za vodećim Juventusom.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić susret je napustio u 61. minuti utakmice, no on je "svoje" odradio već u prvom poluvremenu.

Sa druge strane slavili su rivali Vučice, fudbaleri Lazija. Oni su u nedjelju navečer dočekali fenjeraša Sassoula. Slabašni gosti su u Rim došli bez podignute bijele zastavice, te su ofanzvnom igrom pokušali napraviti eventualno iznenađenje, kao što im je recimo, pošlo za rukom u nedavnoj utakmici protiv Milana na domaćem terenu.

Lazio je poveo sa 1:0 pred kraj prvog poluvremena. Gosti su preko Floccarija poravnali na 1:1, ali je vodstvo trajalo svega dvije minute. Miroslav Klose je u 74. minuti meča doveo Lazio do vodstva od 2:1.

Hrabra i rizična igra gostujućeg tima ponovo je imala pozitivnog uticaja, jer su desetak minuta prije kraja golom Floroa stigli do novog poravnanja. No, Candreva je u 83. minuti postavio konačnih 3:2.

Senad Lulić je odigrao svih 90 minuta u ovoj pobjedi Lazija. Njegov tim se trenutno nalazi na sredini tabele sa 5 bodova zaostatka za mjestima koja vode u Europu. Slijedi im teško gostovanje kod Fiorentine.

Njemačka – Bundesliga, 2. Bundesliga

Prvu utakmicu 22. kola njemačke Bundeslige odigrali su u petak navečer ekipe Schalkea i Mainza. Gostujući Mainz se pokazao kao izuzetno težak protivnik, a susret je završen podjelom bodova, bez golova.

Sead Kolašinac je odigrao cijeli meč.

Sutradan su naša četiri reprezentativca doživjela poraze sa svojim ekipama, dok je jedino Salihović sa Hoffenheimom remizirao u gostima kod B. Moechengladbach.

Bičakčićev Braunschweig je gostovao kod Nurnberga u utakmici punoj čudnih dešavanja. Već nakon pola sata igre Nurnberg je ostao bez Nilsona koji je zaradio crveni karton. Zatim su gosti poveli sa 0:1 preko Kumbele, da bi isti igrač kasnije imao priliku iz penala da dovede svoj tim u vodstvo od 0:2, no nije mu pošlo za rukom.

Početkom drugog poluvremena veliki preokret prave domaći golovima Kiyotakea i Pekharta. Braunschweiga je ponovo prokockao prednost, ali je ponovo imao priliku da sa bijele tačke stigne do poravnanja. Ovoga puta odgovornost je preuzeo naš reprezentativac Ermin Bičakčić koji je loše izveo penal, te je ostalo 2:1.

Treći penal na meču dosuđen je u korist Nurnberga, no i domaći su bili neprecizni. Utakmica je završena pobjedom Nunrberga od 2:1, a Bičakčić je igrao do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Vrijedan bod osvojila je ekipa Hoffenheima na gostovanju kod B. Moechengladbach. Utakmica je završena rezultatom 2:2, a strijelac drugog gola za Hoffenheim bio je Salihović. Sejo je za razliku od Bičakčića mnogo bolje izveo jedanaesterac i donio bod svome timu.

Ibiševićev Stuttgart je poražen na svom terenu od Herthe sa 1:2. Vedo je ovaj susret propustio zbog suspenzije i preostala su mu još tri susreta pauze do isteka kazne. Isto tako, Mujdžin Freiburg je na domaćem terenu poražen od Augsburga rezultatom 2:4. Mujdža nije bio spreman za ovaj susret.

Bayer Leverkusen nakon poraza od PSG-a u Ligi prvaka, doživio je novi ligaški poraz. Wolfsburg je upisao pobjedu rezultatom 3:1. Kapiten našeg nacionalnog tima Emir Spahić je odigrao cijeli susret, te zaradio žuti karton.

Rezervni golman bh. reprezentacije Jasmin Fejzić iznenadio je sa svojim Aalenom domaći Kaiserslautern. Aalen je odnio puni plijen pobjedom od 1:2.

Turska – Super liga / 2. liga

Ekipa Gaziantepspora je na svom terenu ugostila Akhisar Belediyespor. Nakon dva uzastopna poraza Medunjanin i sugirači su priželjkivali pobjedu kako bi prekinuli taj niz. Dominirali su tokom većeg djela susreta, no falilo im je koncentracije pri završinici akcija. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a Haris Medunjanin je zamijenjen u 63. minuti meča.

Veliki derbi između Galatasaraya i Besiktatsa pripao je Hajrovićevom timu. Momčad Galatasaraya je upisala veoma važnu pobjedu rezultatom 1:0 čime su stigli do drugog mjesta i približili se vodećem Fenerbahceu.

Izet Hajrović je ovaj susret presjedio na klupi za rezerve.

Edin Višća ostvario je gostujuću pobjedu sa ekipom Istanbul BB. Ovom pobjedom Istanbul se približio prvom mjestu i direktnom plasmanu u 1. ligu Turske.

Belgija – Jupiler liga

Veliko iznenađenje priuštio je Zukanovićev Gent koji je jučer nanio prvi domaći porazi aktuelnom lideru belgijskog šampionata, ekipi Standarda. Gent je trijumfovao rezultatom 2:3. Ervin Zukanović je predvodio odbranu Genta na ovom teškom gostovanju. Odigrao je svih 90 minuta i zaradio žuti karton u 9. minuti meča.

Potencijalni bh. reprezentativac Dino Arslanagić koji nastupa za ekipu Standarda bio je pošteđen ovoga meča i njegov izostanak se itekako primjetio.

Hrvatska – HNL

Ekipa Hajduka ostvarila je pobjedu u Zagrebu, nad ekipom Lokomotiva rezultatom 0:2. Avdija Vršajević je odigrao svih 90 minuta, dok je Sušić zamijenjen nakon sat vremena igre.

Rijeka je na Kantridi porazila ekipu Osijeka sa 1:0. Pobjedonosni gol je postigao "heroj" Rijeke, Leon Benko. Bh. Zmaj, Zoran Kvržić je propustio ovaj susret.

Austrija – Bundesliga

Novopečeni reprezentativac naše zemlje, Anel Hadžić postigao je gol za ekipu Sturma i to protiv svog bivšeg kluba. Sturm je gostovao kod Rieda u okviru 24. kola austrijske Bundeslige, te podijelio bodove, 2:2. Prvi gol za ekipu Sturma na pomenutom susretu postigao je Hadžić koji je odigrao svih 90 minuta.

Pomenimo i to da je ovog vikenda započela danska Superliga. Naš potencijalni reprezenatativac i stoper Brondbya Dario Dumić odigrao je svih 90 minuta u remiju protiv Aalborga, 2:2.

Također vrijedi istaći odličnu partiju našeg bivšeg reprezentativca Semira Štilića u dresu Wisle Krakow. Wisla je na svom terenu igrala derbi susret protiv Cracovie i trijumfovala rezultatom 3:1. Štilić je postigao svoj prvi gol u dresu Wisle, te asistirao kod jednog gola. Izabran je za najboljeg pojedinca susreta.

(Reprezentacija.ba)