Selektor nogometne reprezentacije Belgije Marc Wilmots zadovoljan je rezultatom žrijebanja grupa za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. Belgija je svrstana u grupu sa selekcijama Bosne i Hercegovine, Izraela, Velsa, Kipra i Andore. Wilmost vjeruje da njegovi igrači mogu pobijediti sve utakmice i izboriti prvo mjesto, ali navodi da ne bi bio nezadovoljan i drugom pozicijom koja također donosi direktan plasman.

– Žrijeb je mogao biti mnogo gori za nas. Ne želim reći da je odlična grupa, jer je svaka utakmica teška, ali se u Belgiju vraćam zadovoljan. Izbjegli smo velike reprezentacije. Protiv ovih ekipa možemo ostvariti pobjede i to je ono što ćemo pokušati – kazao je belgijski selektor.

– Naš cilj je prvo mjesto u grupi, ali i ako budemo drugi nećemo se žaliti. Činjenica je da smo u prošlosti imali problema s reprezentacijom BiH. No, prošlost se ne računa, gledamo u budućnost. Pokušat ćemo prvo odigrati dobro na svjetskom prvenstvu. Ne želimo mnogo pričati, jednostavno želimo sve pokazati na terenu – dodao je.

Zadovoljan žrijebom je i selektor Izraela Eli Gutman.

– Smijao sam se i bio sam zadovoljan sve dok nismo dobili Belgiju. Bit će teško, grupa je izjednačena, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo najbolji što možemo. Neće biti lakih utakmica. Nismo u grupi s Portugalom, Njemačkom, Italijom ili Holandijom, koji su nivo iznad nas – kazao je.

Chris Coleman, selektor Velsa, relativno je zadovoljan ali navodi da njegove igrače očekuje težak posao, posebno protiv Belgije i BiH.

– Sretan sam i zadovoljan. Gledajući grupu, možemo vidjeti da su to jaki protivnici. Neće biti lako – izjavio je Coleman.

Selektori Kipra i Andore izjavili su da su uvršteni u izuzetno tešku grupu.

– Timovi kao što je Kipar nisu u poziciji da govore o lakom žrijebu. Znamo nešto o našim protivnicima, a pokušat ćemo da saznamo još više. Pokušat ćemo biti kompetitivni, igrati atraktivno i dati maksimum – kazao je selektor Kipra Charalambos Christodoulou.

Koldo Alvarez de Eulate, selektor Andore, navodi da je njegova ekipa u veoma  teškoj grupi, posebno kada je riječ o reprezentacijama kao što su BiH i Belgija.

– Kao što sam rekao prije žrijeba, bit će velika borba za treće mjesto. Gledajući ostale, Izrael, Vels i Kipar su jaki timovi i teški protivnici – kazao je.

(Reprezentacija.ba/ FENA)