Glavni suparnik naše reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2016 bit će reprezentacija Belgije. Sjajna reprezentacija beć većih problema izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u grupi u kojoj je za protivnike imala Hrvatsku, Srbiju, Škotsku…

Protiv Belgije smo igrali četiri puta. U kvalifikacijama za Svjetska prvenstva 2006. i 2010. godine. Nakon dobrog otvaranja kvalifikacija za Njemačku 2006 u kojima smo remizirali u Zenici i Sarajevu protiv Španije i SCG-a, puni elana stigli smo u Brisel, gdje je sa tribina navijalo više od 15.000 navijača Bosne i Hercegovine.

"Bajramović, prvi minut! Kakav početak naše reprezentacije u Briselu!"

Kao iz bajke počeo je susret. Poveli smo u prvoj minuti preko Bajramovića. Delirij na tribinama, ali i diljem planete, gdje su gledaoci uz euforični komentar Sabahudina Topalbečirevića svjedočili jednom od ljepših trenutaka u historiji naše reprezentacije. Nažalost, do kraja susreta leden tuš. Izgubili smo sa 1:4 i osim tog Bajramovićevog gola, nismo do kraja meča napravili niti jednu šansu. Za nekoliko dana remizirali smo protiv Litvanije na Koševu sa 1:1, te kasniji senzacionalni remi protiv Španije u Valenciji, ali i drugi relativno dobri rezultati, među kojima pobjeda nad Belgijom od 1:0 u Zenici nisu bili dovoljni za plasman u Njemačku.

Pobjede protiv Belgije bile su najbolji trenutak tokom mandata selektora Miroslava Ćiru Blaževića u kvalifikacijama za JAR 2010.

Nakon pobjeda protiv Estonije i Armenije, u Genku smo fantastično slavili sa 4:2, te nakon nekoliko dana u Zenici ponovili odličan rezultat i slavili sa 2:1. Edin Džeko u dva meča postigao je tri gola, a ta utakmica značila je i potpuni povratak vjere navijača u našu reprezentaciju. U Genku je na stadionu ponovo bilo više od 10 hiljada naših navijača. Ostaće upamćen trenutak kada je Ćiro Blažević ponešen navijanjem utrčao u teren pozdraviti navijače u sred utakmice. Crvenog kartona sudija spasio ga je trener golmana Enver Lugušić koji ga je vratio sa terena.

Zanimljivo da smo Belgiju pobijedili tri puta, a jednom izgubili, a da je ukupna gol razlika samo za jedan gol bolja u našu korist, 8:7.

Sigurno je da nas protiv selekcije koju predvode Lukaku, Hazard, Fellaini, Vermaelen i drugi odlični fudbaleri, očekuje prava fudbalska poslastica, koja će ponovo donijeti još jedno blistavno izdanje naših navijača na europskoj sceni.

Šta drugo reći, nego jedva čekamo!

(Reprezentacija.ba)