Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić relativno je zadovoljan žrijebom kvalifikacijskih grupa za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Reprezentacija BiH svrstana je u grupu sa selekcijama Belgije, Izraela, Velsa, Kipra i Andore, a Sušić smatra da njegovi igrači ne bi trebali imati problema da se plasiraju na Euro.

– Sve do izvlačenja ekipa iz drugog šešira bilo je dobro, ali kada smo dobili Belgiju malo smo se razočarali. No, sve u sve, mislim da imamo realne šanse da budemo među prve dvije ekipe. Belgija je u ovom trenutku jedna od najboljih reprezentacija ne samo u Evropi nego i svijetu. Ostale reprezentacije iz grupe su slabije od nas i vjerujem da imamo šanse da izborimo direktan plasman na EP – kazao je Sušić u izjavi za Agenciju FENA.

Naglasio je da treba biti oprezan i protiv Izraela, Velsa i Kipra i da ih ne treba potcijeniti.

– Imali smo sreće s posljednjim šeširom, jer na startu možemo da računamo na šest bodova s Andorom. Ostale ekipe ne smijemo potcijeniti, sigurno je da će nas namučiti. Ne možemo očekivati da ikoga od njih možemo lagano dobiti, ali nismo nezadovoljni – dodao je Sušić.

Selektor bh. tima prokomentirao je i rezultat žrijeba kada su u pitanju reprezentacije susjednih zemalja. Istakao je da je jednu od najtežih grupa dobila reprezentacija Srbije.

– Srbija je u veoma teškoj grupi s Portugalom i Danskom. Tu je i Albanija koja se ne smije potcijeniti. Neće im biti lako, ali s obzirom na to da dvije ekipe idu direktno a trećeplasirana ide u baraž, mislim da imaju realne šanse da se plasiraju. Mislim da sve reprezentacije iz regiona imaju realne šanse da se nađu u završnici EP-a – naglasio je Sušić.

Susreti kvalifikacija igrat će se od septembra 2014. do oktobra 2015. godine, a reprezentacija BiH pokušat će da izbori prvi nastup na evropskom prvenstvu.

Na završnom turniru u Francuskoj od 10. juna do 10. jula 2016. godine učestvovat će 24 reprezentacije. Uz domaćina Francusku, plasman iz kvalifikacija izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te najbolja trećeplasirana ekipa. Ostalih osam trećeplasiranih ekipa igrat će dodatne kvalifikacije za preostala četiri mjesta.

(Reprezentacija.ba/ FENA)